Delar av Israels Dödahavskust är ofta avstängda. Slukhålen kommer plötsligt, och kan vara stora som basketplaner. ARKIVBILD. Foto: TT

Slukhål plåga längs Döda havet

Publicerad

Döda havet är döende. Och det leder till så många slukhål att Israel knappt hinner lappa och laga.

Varje år uppstår hundratals slukhål längs Israels Dödahavskust. Den sjunkande vattennivån i havet, som beror på att människan lägger beslag på alltmer av tillflödet, gör marken instabil.

I vintras fick väg 90, en viktig trafikpulsåder från Jerusalem ner till Röda havet, stängas. Nu har en nybyggd sidoväg, längre från stranden, öppnats i Ein Gedi-området, rapporterar The Jerusalem Post. Men det är bara en tillfällig lösning.

– Det här är ett problem vi inte kan hantera själva, säger borgmästare Dov Litvinoff till nyhetsbyrån Reuters.

Planer på kanal

De idéer som finns för att rädda Döda havet har dock långt kvar till förverkligande. Att minska vattenanvändningen från Jordanfloden anses inte realistiskt.

Det finns konkreta planer på att få in mer vatten från världshaven, via en kanal eller ledning. Men frågan är när ett sådant bygge i så fall kan stå klart.

Under tiden försöker Israel upprätthålla turismen vid Döda havet, vilket försvåras av att den flacka strandlinjen drar sig undan år för år. Även Jordanien, på andra sidan havet, drabbas. Men där flyttar inte vattenlinjen sig på samma sätt, eftersom berget stupar mer vertikalt ner i Döda havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.