Skåpbilen som migranterna hittades i. Foto: TT

Smugglade 67 människor i skåpbil – riskerar 8 års fängelse

Publicerad

Åtal har nu väckts mot två män som anklagas för att ha försökt smuggla nära 70 migranter genom Kroatien och vidare mot Västeuropa. Det möjliga straffet, på max åtta år, är högre än vanligt då migranterna under färden ska ha utsatts för livsfara.

Två män som greps i Kroatien i mitten av december misstänkta för att ha försökt smuggla 67 migranter vidare mot västra Europa åtalas nu för smugglingsförsöket, som också satte flera av migranternas hälsa på spel.

När polis under en rutinkontroll i den östkroatiska staden Novska upptäckte migranterna, var de inlåsta i en skåpbil.

– Flera var inte vid medvetandet, andra spydde när de fick komma ut. De var i allvarligt tillstånd, uttorkade och utan mat i fem dagar, berättade då hälsominister Milan Kujundzic.

Krävde akut sjukvård

Fler än 40 av de 67 migranterna fick efter upptäckten föras akut till sjukhus där de fick vård för uttorkning, svält, nedkylning och även kolmonoxidförgiftning efter sin tid i fordonet.

Flera av personernas hälsotillstånd bedömdes som riktigt allvarliga, men ingen person miste livet.

Det är oklart vilket som var bilens slutgiltiga mål, men den hade brittiska registreringsskyltar. Enligt en migrant som talat med tidningen Slobodna Dalmacija hade man kommit överens om att släppas av i Slovenien, för att därifrån föras vidare in i Västeuropa.

Migranterna, som ska ha kommit från Afghanistan och Pakistan, har efter att de fått vård skickats tillbaka till Bulgarien, varifrån smugglingen ska ha börjat.

Riskerar åtta års fängelse

De två åtalade männen, 43 och 50 år gamla, riskerar var och en sammanlagt åtta års fängelse.

Att hjälpa någon olagligt och i hemlighet korsa Kroatiens gränser är vanligtvis straffbart med upp till fem års fängelse, men då migranterna i detta fall också utsatts för livsfara och enligt en kroatisk åklagare behandlats förnedrande och omänskligt, höjs straffskalan till max åtta års fängelse.

Åklagare har också begärt att männens häktning förlängs inför rättegången, då risken för avvikande ur landet eller återfall bedöms som stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.