Foto: SVT

Smygtagna bilder visar IS-förstörelsen av antika Palmyra

Uppdaterad
Publicerad

I nära 2.000 år fanns antika byggnader och lämningar kvar i ökenstaden Palmyra i Syrien. Staden finns på FN:s världsarvslista.

Men den långa historien tog slut när terrororganisationen IS erövrade Palmyra i maj förra året. Snart kom rapporter om förstörelse av antika lämningar, och nu visar smygtagna bilder från marken vidden av förödelsen. Bilderna visas i Expressen-TV idag.

Tre av stadens främsta attraktioner för turister – och arkeologernas stolthet – har jämnats med marken. Det handlar om den gamla stadsporten, om Baal-templet och om de s k torngravarna utanför stan. I dessa fanns många sarkofager, mosaiker och målningar från antiken.

Palmyra är det antika grekiska namnet och betyder ”palmstaden”; på arabiska heter den Tadmor. Staden har funnits i långt mer än 2.000 år. De flesta av lämningarna var från de grekiska och romerska epokerna, från 100-talet f Kr och några århundraden framåt.

Sin storhetstid hade Palmyra i slutet på 200-talet, då bland annat drottningen Zenobia gjorde den till mittpunkt i ett litet handelsvälde. Romarna återtog kontrollen, och långt senare, år 744 ledde en arabisk erövring till svåra skador.

IS mördade ungefär 500

Men nu är alltså lämningarna i stor utsträckning borta helt. Vittnen berättar för Expressen att många av IS-medlemmarna var utlänningar, men att vissa invånare i stan hjälpte dem att identifiera folk och hitta i stan.

Efter erövringen mördade IS ungefär 500 människor, av vilka en del tillfångtagna regeringssoldater. En av de mördade var den kände Palmyra-experten Khaled al-Asaad. Han dödades när han inte berättade var det låg en stor guldskatt gömd, som IS ville ha. Han kunde inte berätta det, för det fanns ingen, berättar hans son som befinner sig i Damaskus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.