Foto: TT

Snabb ökning av antibiotika i kött

Uppdaterad
Publicerad

Mängden antibiotika inom världens köttproduktion väntas stiga med 67 procent på 15 år.

Under 2010 användes 63.151 ton antibiotika på djur i köttproduktion runtom i världen.

Den siffran väntas öka med 67 procent till år 2030 eftersom människor över hela världen äter mer kött, visar en studie ledd av forskare vid Princeton-universitetet har gjort, skriver SvD.

Den ökade antibiotikaanvändningen ökar riskerna för att människor drabbas av resistenta bakterier.

Studien, som är den första i sitt slag, visar också att det i genomsnitt används mer antibiotika vid uppfödningen av grisar och kycklingar, jämfört med nötboskap.

I Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika är risken störst för att nya resistenta bakterier uppstår, enligt forskarna.

Den internationella forskargruppen har uppskattat användningen av antibiotika på djur i 228 länder och publicerar sina slutsatser i tidskriften PNAS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.