Peter Rawet, ekonomikommentator SVT. Foto: SVT

Snabbfakta – det här står på spel i Greklandssamtalen

Uppdaterad
Publicerad

Krismötena om Grekland har avlöst varandra i helgen. Men vad har de olika mötena för uppgift och vad kommer de fram till? SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet ger några snabba fakta.

Eurogruppen finansministrar:

Eurogruppens 19 finansministrar samt representanter för EU-kommissionen, Internationella Valutafonden och europeiska centralbanken, ECB, satt under stora delar av lördagen och en del av söndagen i förhandlingar med Grekland om det grekiska reformförslaget. Uppgiften var att förbereda inför söndagens möte med eurogruppens regeringschefer.

Ekonomiska krisen i Grekland

– De kom inte fram till något. Men de ville ha ett ja eller nej till Greklands reformförslag och som ett moterbjudande erbjuda någon form av nedskrivning av lånen, säger Peter Rawet.

Eurogruppens regeringschefer:

Inledde sitt toppmöte vid 16-tiden.

– De har samma fråga att behandla – men möjlighet att fatta ett beslut. Men vissa måste vända sig till sina parlament för att få ett godkännande. bland annat, Finland. Men väljer man att ta lånen via den europeiska stabilitetsmekanismen kan man runda det politiska inflytandet till stora delar. Där krävs det inte att alla är överens.

Det inställda EU-toppmötet:

Tanken var att samtliga regeringschefer inom EU skulle träffas klockan 18, söndag. I det mötet skulle även EU-länder som inte är del av eurosamarbetet delta, till exempel Sverige. Mötet blev inställt.

– Anledningen var att euroländerna inte var färdiga med sitt. De hade inget att berätta för bland annat Sverige som är utanför eurozonen.

Vad händer om man inte når fram till något beslut i dag?

– Det hela fortsätter, osäkerheten rullar vidare, men det måste komma in mer pengar till Grekland för att folk ska kunna ta ut pengar ur bankomaterna, som börjar bli tomma. Och det är bråttom, redan i morgon kommer att de att vara tomma om inte ECB tillför mer pengar. Då blir det en dominoeffekt, en akut situation, där företag går omkull och folk inte har några pengar, säger SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet