Snöstorm lamslår nordöstra USA

Uppdaterad
Publicerad

Undantagstillstånd i New York och New Jersey och en borgmästare som vädjar till invånarna att stanna hemma. Snöovädret vid USA:s ostkust har tagit 14 människors liv.

Under dagen har närmare 60 centimeter snö och tjutande vindar härjat i nordöstra USA. Snöstormen Hercules – med vindar på 105 kilometer i timmen – ledde till att New Yorks skolor beslutade sig för att ställa in undervisningen i dag och hålla skolorna stängda, samtidigt som över 4.000 flygavgångar ställdes in från New Yorks och Bostons flygplatser.

– Det här är inget att leka med. Folk borde allvarligt överväga att stanna hemma, säger New Yorks guvernör Andrew Cuomo.

”Snälla, stanna inomhus”

Stadens nytillträdde borgmästare Bill de Blasio gick ännu längre och vädjade till invånarna.

– Det här är första gången av många som jag ber er – snälla, stanna inomhus. Låt bilen stå, och gå inte utomhus om ni inte absolut måste.

Stormen har krävt 14 människors liv när den lett till glashala vägar och dödliga trafikolyckor i Michigan, Kentucky, Indiana och Illinois.

Dog av salthög

En massiv hög med 30 meter salt föll på en snöröjare i Philadelphia och dödade honom. Saltet skulle spridas ut på vägarna runt staden.

En kvinna med Alzheimers sjukdom frös ihjäl efter att hon irrat sig bort från sitt hem på landsbygden.

Temperaturerna är på väg långt under nollstrecket, och kalla vindar skapar temperaturer på minus 20 grader Celsius.

Guvernören har sagt att delstatsanställda kan stanna hemma, och samtliga kontor och domstolar höll stängt i dag. Vissa större vägar har fått stängas, och pendeltågen kör med reducerad tidtabell. Trafikstörningar rapporteras från Vermont i norr till Washington DC i söder och snöfallet sprider sig till sydligare delstater.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.