Uppskjutningen från Kazakstan i går, och den amerikanske austronauten Scott Kelly innan uppskjutningen.

Sojuzraket dockade med ISS

Uppdaterad
Publicerad

En rysk Sojuzfarkost med en tremannabesättning har genomfört en lyckad dockning med internationella rymdstationen ISS, uppger amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Nu kommer en amerikansk austronaut tillsammans med en rysk kosmonaut att spendera nästan ett år i rymden – för att finna svar som kan vara viktiga inför framtida rymdresor.

Två ryska kosmonauter och en amerikansk astronaut var ombord. Tillsammans ska amerikanen Scott Kelly och ryssen Michail Kornienko tillbringa 342 dagar ombord på ISS.

Den tredje, ryssen Gennadij Padalka, ska arbeta på rymdstationen under de vanliga sex månaderna.

Mänskligt experiment

Kornienko och Kelly ingår i ett försök att ta reda på hur långa rymdvistelser påverkar den mänskliga kroppen.

Samtidigt kommer rymdfararnas psykiska hälsa att kontrolleras från jorden. Kelly kommer att skriva dagbok varje dag. Den amerikanske austronauten berättar att han ska skriva ner allt, iallafall nästan.

– Kanske har jag några galna tankar i slutet som jag inte vill dela med mig av, säger han till CNN.

Värdefullt för framtida resor

Kornienko och Kellys vistelse är ett halvår längre än de vanliga ISS-besöken. Detta kommer att ge forskare en möjlighet att undersöka hur kroppen reagerar på tyngdlöshet under långa perioder.

På en presskonferens före uppskjutningen berättade Kelly att resultatet av experimentet kan vara värdefullt inför eventuella framtida rymdresor till exempelvis Mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.