Foto: TT

Sökandet efter försvunna planet fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Sökandet fortsätter i dag efter Egyptairs Airbus-plan som i går försvann under flygning från Paris till Kairo. Planet befaras ha kraschat – men än har inga vrakdelar hittats.

Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi har beordrat landets militärmakt och civila flygminister att vidta alla nödvändiga åtgärder för att hitta planet.

Även andra länder deltar i sökarbetet, bland annat har Grekland skickat en fregatt och flyg för att söka efter vrakdelar från det försvunna planet. Frankrike väntas också skicka sökresurser, och USA har bidragit med ett övervakningsplan.

Egyptair-kraschen

Sökandet koncentreras  till  det havsområde där flygplanet försvann från radarn. Det ligger nedanför den sydöstra grekiska övärlden, cirka 280 kilometer norr om den egyptiska kusten.

Egypten leder utredning

Egypten kommer att leda utredningen om vad som hänt med planet, uppger landet, och tre utredare från Frankrike kommer att landa i Egypten senare i dag för att hjälpa till. Landets flygminister uppgav på torsdagen att det var mer troligt att kraschen orsakades av terrorister än av ett mekaniskt fel.

En fransk åklagare har inlett en utredning med anledning av händelsen, uppger CNN. Frankrike har skickat tre haveriutredare till Kairo. Även en teknisk expert från flygplanstillverkaren Airbus ingår i gruppen, skriver The Guardian. Alla anställda vid Charles De Gaulle-flygplatsen och flygbolaget som kan ha haft tillträde till planet frågas nu ut, uppger Egyptair enligt The Telegraph.

Inga vrakdelar funna

Under torsdagseftermiddagen kom uppgifter om att vrakdelar från planet hittats, något som dock senare dementerades.

Tidiga uppgifter om att nödsignaler tagits emot har också dementerats.

Satellitbilder visar inga tecken på att en explosion ska ha ägt rum där kontakten med flygplanet bröts, uppger Reuters.

Anonyma källor säger till nyhetsbyrån att slutsatsen dragits efter att amerikanska myndigheter gjort en preliminär genomgång av bilderna. Källorna manar till försiktighet när det gäller att dra slutsatser, och poängterar att USA inte utesluter någon potentiell orsak för kraschen, exempelvis tekniska fel, terror eller att någon i besättningen medvetet kraschat planet.

Hamnade i spinn

Planet, en Airbus A320-232, befann sig på drygt 11.200 meters höjd när det försvann från radarn. Enligt den grekiske försvarsministern Panos Kammenos hamnade det i spinn, krängde och föll 6.700 meter.

– Planet gjorde en 90-graderssväng till vänster, sedan en sväng till höger och föll därefter från 11 300 meter till 4 600 meter, säger Kammenos.

Att ett flygplan försvinner från radarn innebär att den signal som planet kontinuerligt sänder ut, och som ger information om bland annat höjd och fart, försvinner.

Planet lyfte från Charles de Gaulle-flygplatsen klockan 23.09 lokal tid för en resa som normalt tar omkring fyra timmar. Det försvann klockan 2.30, cirka 45 minuter före planerad landning, uppger flygbolaget. Den sista kontakten mellan piloten och flygledningen togs tio minuter innan planet försvann, skriver den egyptiska tidningen al-Ahram.

56 passagerare och 10 besättningsmedlemmar, däribland säkerhetspersonal, fanns ombord på planet. De flesta av passagerarna var egyptier och fransmän. Inga svenskar ska ha funnits med. Tre av passagerarna är barn.

Beklagar sorgen

Egyptair har redan gått ut med ett pressmeddelande där de bekräftar att planet har hittats samtidigt som flygbolaget vänder sig till de drabbades anhöriga.

”Egyptair uttrycker sin djupaste sorg till familjer och vänner till passagerarna ombord på flyg MS804. Familjemedlemmar till passagerare och besättning har redan informerats och vi uttrycker våra djupaste sympatier till de drabbade”.

SVT:s korrespondent Stina Blomgren som är på plats i Kairo säger att det märks tydligt hur känslig frågan om terrorhot är i Egypten, ett land som kämpar för att ekonomin ska går runt efter år med politisk turbulens.

– Vi i media fick bara filma utanför bygganden där familjerna samlades för att få besked. Det var en väldigt sorglig stämning, det var tungt. Det inträffade är en stor tragedi inte bara för de här familjerna utan för Egypten, säger Stina Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Egyptair-kraschen

Mer i ämnet