Sökandet efter planet kommer att ställas in om man inte hittar det under den pågående insatsen. Foto: TT

Sökandet efter MH370 kan snart vara över

Uppdaterad
Publicerad

Sökandet efter försvunna MH370 kan upphöra efter insatsen i Indiska oceanen. Det uppger Malaysia, Kina och Australien i ett gemensamt uttalande. Samtidigt säger länderna att all befintlig information om flighten, sökinsatsen och vrakdelarna ska offentliggöras.

Uttalandet gjordes efter ett möte mellan de tre ländernas transportministrar på fredagen, skriver AP.

Länderna uppger att hoppet falnar om att hitta planet. Nu har de kommit överens om att sluta söka efter planet efter att den pågående sökinsatsen i Indiska oceanen är avslutad, om det inte dyker upp nya trovärdiga bevis för var planet kan befinna sig.

Malaysiskt plan försvann

– Jag betonar att det här inte betyder att vi ger upp sökandet efter MH370, uppger Malaysias transportminister Liow Tiong Lai enligt Reuters och fortsätter enligt AP:

– Om ny trovärdig information framkommer som kan användas för att fastställa flygplanets exakta lokalisering kommer den att tas med i beräkningen för att avgöra vilka nästa steg som tas.

Den nuvarande sökinsatsen väntas vara avslutad i december.

Transportministern säger att man kommer att offentliggöra all information som finns om flighten, sökinsatsen och vrakdelarna.

Kan ha letat på fel plats

Flight MH370 med 239 personer ombord försvann för drygt två år sedan på sin väg från Kuala Lumpur till Peking. Planet tros ha vänt tillbaka och störtat i Indiska oceanen, väster om Australien.

I två år har ett område i Indiska oceanen väster om Australien genomsökts, utan att planet hittats. Det 120.000 kvadratkilometer stora området har ritats upp med hjälp av satellitbilder och beräkningar på hur planet flög. Beräkningarna bygger dock på att planet dök i slutet av färden, men enligt Paul Kennedy, som är projektledare för sökinsatsen, kan planet ha glidflugit, vilket betyder att det kan ha landet utanför det område man nu söker i, skriver TT.

I torsdags uppgav Paul Kennedy att man kan ha letat på fel ställe i havet.

– Om det inte är där, så innebär det att det är någon annanstans, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet