En av de första bilderna på Kjartan Sekkingstad efter att han släppts fri. Foto: TT

Solberg: Ingen lösesumma för gisslan

Uppdaterad
Publicerad

Norges statsminister Erna Solberg bekräftar nu att Kjartan Sekkingstad, som varit gisslan i ett års tid, har lämnats över till filippinska myndigheter. Hon säger att norska regeringen inte har betalat någon lösesumma.

– Vi har inte deltagit eller godkänt någon överföring av några pengar. Vi kan inte heller kommentera om det har skett på andra sätt, säger Solberg.

Enligt uppgifter till NRK ska Sekkingstad ha landat i Davao strax innan halv elva på förmiddagen. Uppgiften kommer från Abdusakar Tan, viceguvernör i provinsen Sulu.

Abdusakar Tan har även sagt till NRK att Sekkingstad är i god form.

Oklart om och vem som har betalat

Källor i den filippinska armén bekräftade att myndigheterna tagit hand om Sekkingstad, som släpptes på lördagen. Han var tvungen att övernatta hos separatistgruppen MNLF på grund av dåligt väder i regionen.

Det är fortfarande oklart om, och i så fall vem som betalat en lösesumma för Sekkingstad. I går sade fredsminister Jesus Dureza att de inte gett några pengar Abu Sayyaf-gerillan för att släppa norrmannen, däremot har president Rodrigo Duterte tidigare sagt att Filippinerna gett gerillan pengar, rapporterar NRK.

Den 56-årige norrmannen fördes bort från en hotellanläggning på ön Samal natten till 22 september 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.