Foto: AFP

Soldater påkörda av bilist i Frankrike – man gripen

Uppdaterad
Publicerad

Flera franska militärer skadades när en bil körde in i dem i en Parisförort och polisen tror att attacken var avsiktlig. På eftermiddagen greps en man när han körde på en motorväg norr om Paris. Enligt Frankrikes premiärminister är det bekräftat att det är den misstänkta gärningsmannen som har gripits.

En bil körde på onsdagsmorgonen in i en grupp franska soldater i Parisförorten Levallois-Perret. Sex personer skadades, men ingen fick livshotande skador.

Le Parisien uppger att borgmästaren i Levallois-Perret, Patrick Balkany, i intervju med franska BFMTV säger att den aktuella bilen – en BMW – stod parkerad i en gränd intill en militärkasern, och avsiktligt körde på soldaterna när de lämnade byggnaden. Han kallar handlingen ”avskyvärd och oförståelig” och uppger att det inte råder någon tvekan om att den var avsiktlig, vilket även bekräftas av fransk polis.

– BMW:n accelererade väldigt snabbt i samma ögonblick som de kom ut. Det här hände mitt i stan. Det hände väldigt fort, säger borgmästaren till BFM TV.

Enligt nyhetsbyrån AP har en antiterror-åklagare inlett en undersökning av händelsen och Frankrikes försvarsminister Florence Parly kallar händelsen för en ”feg handling”.

Tre allvarligt skadade

Le Parisien uppger att de sex skadade förts till sjukhuset Percy de Clamart. Tre av soldaterna har lindrigare skador och tre är mer allvarligt skadade, dock inte livshotande, uppger AP.

Soldaterna deltar i den så kallade Opération Sentinelle, som bildades efter terrorattackerna i januari 2015 och har i uppdrag att skydda känsliga punkter på franskt territorium mot terrordåd. Soldaterna ska just ha lämnat en kasernbyggnad, och varit på väg ut på vaktuppdrag, när de blev påkörda.

Medlemmar ur landets säkerhetsstyrkor har flera gånger utsatts för attacker, i synnerhet vid turistattraktioner, uppger TT.

Området avspärrat

En boende i närområdet uppger för Le Parisien att området spärras av. En mängd poliser finns på platsen och förhör människor.

Enligt Le Parisien inträffade händelsen vid en kommunal byggnad som upplåtits åt soldaterna i Opération Sentinelle, och som dessa använder för att äta, byta om och vila.

En man gripen

Under eftermiddagen grep polisen en man på en motorväg norr om Paris. Föraren färdades i en bil som matchade beskrivningen av den bilen som var involverad i attacken och sköt mot polisen som besvarade elden. Både en polis och föraren ska ha skadats.

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe bekräftade senare att den gripna mannen, som är i 40-årsåldern, är den som misstänks ligga bakom attacken, uppger nyhetbyrån Reuters.

I lördags greps en 18-åring som försökte ta sig in i Eiffeltornet med kniv. Han ska ha sagt till utredare att han ville döda en soldat, enligt en källa nära utredningen som nyhetsbyrån AFP har talat med.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.