Foto: SVT Grafik/Eva Eliasson

Somalia: Militärbas stormad av al-Shabaab

Uppdaterad
Publicerad

Islamistiska extremister från gruppen al-Shabaab har intagit en militärbas som används av Afrikanska Unionens fredsbevarande styrkor i sydvästra Somalia. Enligt obekräftade uppifter från extremistgruppen ska 61 kenyanska fredsbevarande soldater på basen ha dödats under striderna.

Den al-Qaida-allierade extremistgruppen al-Shabaab angrep i morse en somalisk militärbas cirka sex mil väster om huvudstaden Mogadishu, enligt en talesperson för militären och ska enligt uppgifter till den brittiska nyhetssajten BBC nu ha tagit kontrollen över basen.

Enligt obekräftade uppgifter från al-Shabaab ska 61 kenyanska fredsbevarande soldater från Afrikanska Unionen ha dödats under striderna medan resterande ska ha flytt basen.

Ett ögonvittne på plats bekräftar för BBC att militärbasen nu tagits över av al-Shabaab:

– För närvarande är militärbasen i al-Shabaabs händer och vi kan se brinnande militärfordon och döda soldater överallt. Inga civila dödsoffer har skördats, men de flesta invånare har flytt staden.

På basen, som ligger nära gränsen mot Kenya, finns kenyanska trupper som deltar i kampen mot al-Shabaab.

Ligger nära kenyansk gräns

Attacken ska ha börjat vid fyratiden i morse då en självmordsbombare i en bil sprängde sig i luften, vilket därefter följdes av en stormning av omkring två hundra beväpnade jihadister.

Den kenyanska styrkan är på plats i Somalia inom ramen för Afrikanska Unionens fredsbevarande uppdrag i landet. Basen som attackerats ligger i Elade i regionen Gedo i sydvästra Somalia, nära gränsen till Kenya. 

– Målet är sannolikt valt på grund av al Shabaab ansett sig starka nog att slå till mot kenyanerna. Liknande attacker har inträffat tidigare, säger en källa på plats i Somalia till Sveriges Television.

I juni förra året attackerades en burundisk militärbas i staden Lego nordväst om huvudstaden Mogadishu. Över femtio burundiska soldater dödades och ett okänt antal ska ha kidnappats.

Osäkert inför val

Afrikanska Unionens fredsbevarande styrka, AMISOM, är på plats i Somalia med en styrka på drygt 22.000 personer.

Målet är att bekämpa terrorgruppen al Shabaab och skapa stabilitet och förutsättningar för demokratiska val. Val är planerade 2016 i Somalia, men det är än så länge osäkert om de kan genomföras på grund av säkerhetsläget.

Kenya gick in militärt i Somalia redan 2011 i syfte att förhindra kidnappningar och terrorattacker på kenyanskt territorium.

Sedan dess har Kenya skakats av flera uppmärksammade terrordåd som exempelvis attacken mot köpcentrumet Westgate i Nairobi den 21 september 2013 och attacken mot universitet i Garissa den 2 april 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.