Söndagens händelser i Libyen - minut för minut

svt.se har rapporterat löpande om vad som hände i Libyen under söndagen. Här samlar vi också intressanta länkar till bland annat internationella medier, Twitter och olika sajter.

Vi återkommer i morgon, måndag, med nya rapporter om den dramatiska utvecklingen.

23.22
En general i östra Libyen säger till Reuters att hans styrkor står redo att hjälpa rebellerna i Tripoli om de blir ombedda.

-Men våra bröder i Tripoli har sagt: det går bra än så länge, vi behöver ingen hjälp, sade general Ahmed al-Gatrani, en av de främsta befälhavarna för armén i Benghazi.

Hundratals Benghazibor har gett sig av till Tripoli för att befria huvudstaden, säger invånare i Benghazi.

-I Tripoli kontrollerar Kadaffi fortfarande ett förband men det går också med folket snart, hävdade generalen.

-Flygvapnet vägrar lyda alla order Kadaffi utfärdar. Han har bara ett par förband i det område han fortfarande kontrollerar. Resten är med oss.

Sirte, Kadaffis hemstad ungefär halvvägs mellan Benghazi och Tripoli, håller också på att falla enligt generalen.

Han avvisar utländsk hjälp.

-Vi behöver ingen utländsk hjälp. Vi agerar själva och tar inte order utifrån.

I östra Libyen är det i stort sett lugnt, bara enstaka våldsincidenter förekommer, sade Gatrani. Dem skyllde han på utländska legosoldater.

23.08
Muammar Kadaffi har förlorat kontrollen över flera städer, bland annat den viktiga staden Zawiya. Även områden i huvudstaden Tripoli har tagits över av oppositionen.

Se bilder från Zawiya!

22.38
En hel rad städer har befriat sig från Kadaffis styre enligt AFP :s sagesman i staden Nalut.

-Rhibat, Kabaw, Jado, Rogban, Zentan, Jefren, Kekla, Gherien och Hawamed har också varit fria i flera dagar. I alla de här städerna har Kadaffis styrkor gett sig av och revolutionskommittéer bildats, sade juristen Shaban Abu Sitta.

-Tillsammans med alla de fria samhällena på berget Djebel Nafusa och dem på andra sidan berget förbereder vi styrkor för en marsch mot Tripoli, för att befria huvudstaden från Kadaffis ok.

AFP-journalisten reste till Nalut från den tunisiska gränsen.

Invånare i Nalut sade att staden befriades utan blodsutgjutelse.

-Några revolutionärer gick och talade med soldaterna och de sade då: Om ni inte angriper oss kommer vi inte att angripa er. Nästa dag gav de sig av, sade statstjänstemannen Osama Mohamed Gergab.

22.05
Professor Gene Sharp, 83 år, har kallats den moderna icke-våldsfilosofins fader och har inspirerat demonstranterna i Nordafrika och Mellanöstern.

Enligt Gene Sharp har demonstrationerna i Tunisien och Egypten gett hopp.

-Ett hopp som grundar sig på drömmar och en verklighet som inte kan ignoreras, säger han.

-Nu tror de att det är möjligt.

Se den exklusiva intervjun i Agenda med Gene Sharp som skrivit en instruktionsbok om hur man störtar en diktator.

21.09 Storbritannien uppger att ytterligare 150 personer har evakuerats från Libyens östra ökenområden.

Tre brittiska Hercules-plan genomförde en räd in på libyskt luftrum och flög ut de 150 britterna till Malta.

21.05 Malta avvisade tidigare i veckan ett libyskt plan som ville landa på Malta. Enligt ett uttalande av Maltas premiärminister i dag hade planet för avsikt att släppa av piloter som skulle återföra de två libyska stridsplan som flögs till Malta av avhoppande libyska stridspiloter. Malta vägrar att återlämna stridsplanen.

20.34
Den brittiska regeringen börjar nu frysa Muammar Kadaffis och hans familjs tillgångar i enlighet med FN:s resolution. (se 02.13 )

Det rapporterar al-Jazira.

20.19
-Det libyska folket stöder mig. Små rebellgrupper har omringats och kommer att tas omhand.

Det sade Muammar Kadaffi i en telefonintervju i den serbiska tv-kanalen Pink television idag.

Enligt tv-kanalen var Kadaffi på sitt kontor i Tripoli under intervjun.

Kadaffi sade också att sanktionerna mot honom och hans medarbetare var meningslösa.

20.14
Flera städer i västra Libyen har intagits av oppositionsstyrkor. De bereder sig nu att marschera mot huvudstaden, säger en medlem av en revolutionskommitté i staden Nalut till AFP.

En av städerna är Nalut, som ligger 23 mil sydväst om Tripoli och har 66.000 invånare.

Enligt AFP:s utsände har Kadaffis styrkor helt försvunnit från gatorna. Staden har varit fri sedan den 19 februari och administreras nu av en revolutionskommitté utsedd av lokala organisationer.

19.54
I trånga stinkande rum och i en atmosfär av skräck. Så beskriver tidningen The Telegraphs reporter situationen för de legosoldater som tillfångatagits av oppositionen i den libyska staden al-Baida. Många av dem är mycket unga pojkar.

19.18 USA:s utrikesminister Hillary Clinton säger i en intervju att USA är redo att erbjuda "vilken hjälp som helst" till oppositionskrafter i Libyen som försöker störta Muammar Kadaffi.

"Vi räcker ut en hand till många olika libyer", säger Clinton och refererar till oppositionsgrupper.

Clinton säger också att USA inte förhandlar med Kadaffi. "Vi vill att han lämnar makten och kallar tillbaka sina legosoldater. Hur han gör detta är upp till honom, säger Clinton.

18.51
Libyens förre inrikesminister Abdel Fattah Younes al-Abidi, som hoppade av förra veckan, säger till tv-kanalen al-Arabiya att en "massiv" konvoj med Kadaffi-trogna trupper närmar sig staden Misurata.

Staden uppgavs tidigare idag ha fallit i oppositionens händer.

Enligt al-Abidi har staden inga möjligheter att försvara sig. Han varnar för att en "verklig massaker" kan var på väg, rapporterar BBC.

18.13
Den omtalade sköterskan Galyna Kolotnytska, som i flera år har funnits vid Muammar Kadaffis sida, har nu lämnat Libyen.

Kolotnytska, av USA-diplomater beskriven som "yppig blondin", landade i hemlandet Ukraina på söndagen.

17.46
Tyskland har evakuerat 132 människor från den libyska öknen i en hemlig militär operation, rapporterar nyhetsbyrån AP.

17.24
Oppositionsmän höll en presskonferens i det befriade Benghazi i östra Libyen på söndagen. Talesmannen Abdel Hafiz al-Ghoka sade att man bildat ett nationellt övergångsråd.

-Det finns inget utrymme för förhandlingar med Kadaffiregimen, sade han.

-Bildandet av ett nationellt råd har tillkännagetts i alla befriade städer, sade al-Ghoka.

Konsultationer pågår nu för att bestämma rådets sammansättning och funktioner.

Detta innebär en motgång för Kadaffis avhoppade justitieminister Mustafa Mohamed Abud al-Jalil, som i går sade att en övergångsregering bildats och att dess sammansättning skulle tillkännages i Benghazi på söndagen.

Men enligt rådet var detta bara exministerns personliga uppfattning.

17.18
Svenska UD har ännu obekräftade uppgifter om att två svenska medborgare tagit sig landvägen från Libyen till Tunisien.
Ytterligare en svensk ska ha gått ombord på ett fartyg som lämnat hamnstaden Sirte sydost om Tripoli.

-Det är en anhörig som kontaktat personen som sagt att den personen är ombord, säger Cecilia Julin.

De sju svenskar som tidigare mellanlandade i Paris har nu nått Sverige. Inga uppgifter finns ännu om att den åttonde svensken som väntar på att lämna Tripoli med flyg verkligen har gjort det.

17.01
Enligt flera källor, bland annat BBC, har USA:s utrikesdepartement tagit kontakt med oppositionella i östra Libyen.

-Vi söker kontakt med flera olika libyska grupperingar i öster i takt med att revolutionen rör sig västerut, säger utrikesminister Hillary Clinton till BBC.

16.45
Från oönskad till högst önskvärd vid internationella sammankomster.
I Dokument utifrån i SVT2 i kväll klockan 22.00 förklaras hur synen på Muammar Kadaffi kunde förändras så radikalt.

I den franska dokumentären "Kadaffi - vår bästa fiende" får tittarna också stifta bekantskap med en man som är beredd att göra vad som helst för att bli kvar vid makten.

15.48 Italiens utrikesminister säger till Reuters att slutet för Kadaffi är oundvikligt.

15.39 Peru och Botswana avbryter de diplomatiska förbindelserna med Kadaffis regim.

15.05 Sju svenskar lämnade i dag Libyen. UD hjälper svenskarna att ta sig hem via Paris.

14.57 UD förstärker personalen på Malta, som har blivit knutpunkt för hjälpinsatserna. Sammanlagt finns nu fem personer på plats från svenska myndigheter.

13.46 Rebellerna har åter tagit grepp om den viktiga staden Zawiya, fem mil från huvudstaden. I går kom uppgifter om att Kadaffi-trogna trupper hade erövrat staden från upprorsgrupper, men i dag uppger Reuters att rebellsidans svartrödgröna "Befrielseflagga" åter vajar över staden.

Staden bär spår av hårda strider. Husfasader är svedda och prickiga av kulhål. Utbrända bilvrak står på gatorna. Enligt ett vittne dödades minst sju personer i striderna mellan rebeller och Kadaffis soldater.

Kadaffi bjöd i går in ett antal utländska journalister för att visa upp hur lugnt och stabilt läget var. När en grupp av dessa i dag togs på besök till Zawiya fallerade planen. De möttes i stället av en stad som bytt sida till förmån för rebellerna.

12.36 Sverige skickar ett militärt transportplan av Hercules-modell till Malta, uppger UD. Planet ska bidra till det brittiska samverkancenter som har upprättats på Malta.

Herculesplanet ska kunna lyfta ut utländska medborgare som vill lämna Libyen. Planet anländer till Malta i kväll och är då fyllt med sjukvårdsutrustning som ska skeppas till Libyens kuststäder.

11.41 Storbritannien har upphävt den diplomatiska immuniteten för Libyens diktator Muammar Kadaffi och dennes närmaste krets, säger utrikesminister William Hague till BBC News.

-Givetvis är det dags för överste Kadaffi att avgå, sade Hague.

Åtgärden påverkar Kadaffis möjlighet att resa till Storbritannien där han uppges ha stora förmögenheter deponerade.

11.06 Totalt har "närmare 100.000 människor", varav de flesta är utlänningar, flytt Libyen i samband med den senaste veckans kaos, uppger FN-organet UNHCR.

11.01 Brittiska tidningen The Independent avslöjar att förre premiärministern Tony Blair i hemlighet ringde Libyens ledare Muammar Kadaffi två gånger i fredags och vädjade till honom att stoppa våldet mot demonstranterna.

Tony Blair har tidigare kritiserats för att han 2004 var ledande när västvärlden tinade upp relationerna med Kadaffi.

10.51 Enligt hjälporganisationen Röda halvmånen flydde över 10.000 människor, de flesta av dessa egyptier, under gårdagen från Libyen över gränsen till Tunisien via Ras Jedir, som är den största posteringen längs gränsen. "En humanitär katastrof", säger hjälporganisationen.

Tydligen har samma sak hänt vid Dahiba (den näst största gränsposteringen, en bit söderut) där inga pass stämplats, men folk säger att det finns krypskyttar på taken, som i Ras Jedir, sade Monji Slim, regionschef för Röda halvmånen i gränsstaden Ben Guerdane till AFP.

10.46 Läkare utan gränser befinner sig i Benghazi och uppger för Rapport att standarden på stadens tre största sjukhus är god. Det råder brist på en del sjukhusmaterial och narkosmedel. I dag ska organisationen granska ytterligare två sjukhus.

10.04 EU:s utrikeschef Catherine Ashton sade att brott mot mänskliga rättigheter måste upphöra i Libyen och varnade dess ledare Muammar Kadaffi för "konsekvenser".

09.55 Libyska tulltjänstemän vid gränsposteringen Ras Jedir mellan Tunisien och Libyen har lämnat sina poster, enligt lokala myndigheter. Soldater och polismän lojala till Kadaffi finns dock fortfarande kvar.

07.00 De första svenska hjälparbetarna har rest mot Libyen, rapporterar Ekot. Arbetslaget från Läkare utan gränser, som reste i söndags, ska försöka ta sig in i landet via gränsen mot Egypten.

06.45 Runt om i världen hålls stöddemonstrationer för upproret i Libyen. Här en demonstration i Chicago i USA.

05.15 Hana Elgallal, expert på mänskliga rättigheter baserad i staden Benghazi, säger till Al-Jazira att hon är besviken över att en flygförbudszon över Libyen inte inrättades.

03.11 FN:s generalsekreterare Ban Ki Koon säger i intervjuer efter säkerhetsrådets beslut att ännu djärvare åtgärder kan bli nödvändiga de närmaste dagarna

02.13 FN:s säkerhetsråd beslutade enhälligt att införa sanktioner mot Libyens ledare muammar Kadaffi, nio medlemmar av hans familj och ytterligare sex personer ur den inre maktcirkeln.

Sanktionerna omfattar reseförbud, ekonomiska tillgångar fryses, vapenförsäljning stoppas och Internationella brottmålsdomstolen (ICC) får i uppdrag att utreda om någon i regimen ska ställas till ansvar för de blodiga attackerna mot civila. Läs resolutionen här.

Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se

Publicerad: