Tre dagar gammal bebis vårdas i Gazaremsan 2014. Barnets 24-åriga mamma dödades vid ett flyganfall men babyn förlöstes med kejsarsnitt. Foto: TT

Spädbarnsdödlighet ökar i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Spädbarnsdödligheten ökar i Gazaremsan för första gången på 53 år, visar en studie sammanställd av FN-organisationen Unrwa som sörjer för de palestinska flyktingarna.

Mellan 2008 och 2013 steg antalet barn som dog före fyra veckors ålder från 12 per tusen levande födda till 20,3 per tusen. Också antalet barn som dog före ett års ålder ökade, från 20,2 till 22,4 per tusen som fötts levande.

Unrwa brukar lägga fram sin rapport vart femte år. När talen för 2013 framkom valde Unrwa att samarbeta med oberoende expertgrupper för att försäkra sig om att de alarmerande ökningstalen inte var räknefel; det är också därför rapporten för femårsperioden har dröjt.

Unrwa kommer framöver, till följd av resultaten, att granska spädbarnsdödligheten varje år.

Över 500 barn dog i kriget 2014

Israel införde en blockad mot Gazaremsan 2006, sedan islamiströrelsen Hamas kidnappat en israelisk soldat. Året efter, när Hamas stärkte sin makt i remsan, skärptes den israeliska politiken ytterligare.

2014 dog omkring 2.200 palestinier i ett 50-dagarskrig mellan Israel och Hamas som också krävde 73 israelers liv. Tusentals bostäder i Gazaremsan förstördes. Fler än 500 av de palestinska dödsoffren var barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.