Spänd GMO-väntan i Bryssel

Publicerad

Genmodifierade grödor har blivit en av EU-kommissionens hetaste potatisar. Spänd väntan råder på nya riktlinjer, som redan kritiseras av både anhängare och motståndare.

Vecka efter vecka har uppgifter cirkulerat i Bryssel om att hälsokommissionären Vytenis Andriukaitis snart ska lägga fram ett meddelande om hur enskilda medlemsländer ska kunna stoppa import av genmodifierade grödor.

Tanken är att ett land ska kunna säga nej av politiska skäl, även om andra länder säger ja och EU:s hälsomyndigheter också har gett godkänt på vetenskaplig grund.

Varken GMO-branschen eller miljörörelsen är dock förtjust. Tolv stora takorganisationer inom jordbruks- och fodersektorn manade redan för två veckor sedan kommissionen i ett öppet brev att tänka om och varnade för ”betydande förlust av arbetstillfällen och sjunkande investeringar” i nej-sägar-länderna.

Miljökritik

Samma dag fick kommissionsordförande Jean-Claude Juncker brev även från Greenpeace och andra miljögrupper som oroar sig över det motsatta. GMO-motståndarna befarar att nej-sägarna kommer att få svårt att försvara sina beslut om GMO-branschen går till domstol.

”EU:s medborgare måste få garantier om att Juncker-kommissionen inte kommer att försöka smyga upp GMO-mat på deras tallrikar”, säger Magda Stoczkiewicz från Friends of the Earth Europe i ett uttalande.

Svensk tvekan

Även i Sverige, som traditionellt lutat sig mot experternas åsikter i GMO-frågor, inväntas beskeden från Andriukaitis med nyfikenhet.

– Det finns ju bra grejor i det, men det finns också komplikationer om man har olika regler i de olika 28 länderna, konstaterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

I regeringen är GMO-frågan dessutom en extra het potatis eftersom de två regeringspartierna ännu inte bestämt sig om en gemensam linje.

– I och med att vi bereder ärendet så vill jag inte gå in i de diskussionerna innan beredningen är klar, säger Sven-Erik Bucht.

Fakta: EU och GMO

Det besked som väntas från EU-kommissionen gäller import av genmodifierad mat och djurfoder. Tanken är att enskilda länder ska ges möjlighet att säga nej även om EU:s vetenskapliga experter har gett klartecken.

Beskedet följer på en uppgörelse tidigare i år där länderna fått liknande möjlighet att säga nej till odling av genmodifierade grödor.

Medlemsländernas oenighet i GMO-frågan har gjort att EU totalt sett genom åren haft en väldigt restriktiv syn. Endast en GMO-gröda – en majssort – är godkänd för odling i EU, medan ett 50-tal GMO-produkter är tillåtna att sälja, främst som djurfoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.