Ahmed Shafiq och Mohammed Mursi. Foto: Scanpix.

Spännande andra valomgång väntar

Uppdaterad
Publicerad

Andra omgången i Egyptens presidentval kommer att stå mellan den gamla regimens man Ahmed Shafiq och islamisten Muhammad Mursi.

Resultatet i den första valomgången bäddar för en spännande fortsättning.

Mursi var kandidaten som fick flest röster: 5,8 miljoner eller 24,3 procent. Men avståndet till Shafiq är mindre än 300.000 röster. 5,5 miljoner väljare eller 23,3 procent lade sin röst på honom.

Presidentval i Egypten 2012

På tredje plats i första omgången kom arabsocialisten Hamdin Sabahi med 20,4 procent av röster. Därefter följde Abd al-Munim Abu al-Futuh, oberoende kandidat och tidigare medlem i Muslimska brödraskapet, med 17,2 procent och Amr Musa, tidigare utrikesminister och generalsekreterare i Arabförbundet, med 10,9 procent.-

Det ultrakonservativa salafistpartiet al-Nur uttalade på måndagen sitt uttalade stöd för Mursi. Vem de tio förlorande kandidaterna i första omgången rekommenderar sina väljare att satsa på kan bli avgörande.

Domstol prövar

Ytterligare en faktor som kan påverka valet är Högsta förvaltningsdomstolens prövning av en lag som förbjuder Mubarak-erans män att kandidera till offentliga poster. Enligt tidningen al-Akhbar väntas domstolen meddela sitt utslag den 11 juni.

Shafiq, som tidigare var flygvapenchef och kortvarig premiärminister under expresidenten Hosni Mubarak, förbjöds inledningsvis att kandidera. Men i slutet av april godtog valkommissionen ett överklagande från Shafiq.

Lagen godkändes av det islamistdominerade parlamentet i april, med det tydliga syftet att hindra personer som Shafiq att ställa upp i val. Domstolens utslag väntas bara fem dagar innan den andra valomgången inleds och skulle därmed kunna påverka röstandet.

Väcker frustration

För liberala krafter som startade upproret förra året väcker alternativen i andra omgången frustration.

Muslimska brödraskapets parti Frihet och rättvisa arbetar redan i kulisserna för att få de förlorande kandidaternas hjälp att ”förhindra en kontrarevolution”.

Även Shafiqs kampanjläger är i gång och varnar de unga revoltörerna: ”Er revolution har blivit kidnappad, jag lovar att återta den”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Egypten 2012

Mer i ämnet