Lastbilen som användes i attentatet. Foto: TT

Många har varnat för ny våldsvåg

Publicerad
Analys ·

Spänningen och nervositeten stiger nu i Israel inför det amerikanska presidentskiftet. Många har varnat för en ny våldsvåg, en ny intifada om USA flyttar sin ambassad till Jerusalem, som man utlovat.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Säkerhetsläget har varit ganska lugnt i Israel de senaste månaderna men det politiska klimatet har hettat upp betydligt. Donald Trump har valt en kontroversiell person som ny ambassadör David Friedman en advokat specialiserad i konkurser. Samtidigt har FN:s säkerhetsråd fördömt byggandet av fler israeliska bosättningar.

Den avgående amerikanska utrikesministern John Kerry har också varit mycket tydlig med att Israel måste upphöra med bosättningarna och leva upp till ingångna avtal som ska leda fram till en tvåstatslösning.

Enkla vapen taktiken

Den israeliska regeringen med Benjamin Nethanyahu i spetsen är chockade över FN-resolutionen som de inte riktigt väntade sig. Samtidigt känner de sig stärkta av att Donald Trump verkar ha en helt annan inställning till Israel än sin föregångare Barack Obama. 

Terror attacker har förekommit i Israel under det senaste året, de flesta utförda av ensamma gärningsmän och de flesta med kniv. Taktiken har varit att använda enkla vapen, och metoderna har varierat. Måltavlorna har varit både civila och militära. 

Det är för tidigt att avgöra vad som ligger bakom den senaste attacken, men den följer ett mönster vi sett i Europa med islamistisk terror. Där man använt sig av så kallade enkla vapen, eller befintliga vapen som till exempel en lastbil. Gärningsmännen har lyssnat på uppmaningen ”använd det du har” för att attackera sina måltavlor.

Varningar från andra håll

Det finns en risk att den politiska utvecklingen får fler att ta till terrormetoder. En orsak till ett ökat våld är just möjligheten att USA flyttar sina ambassad till Jerusalem vilket ses som en röd linje för många palestinier och araber i Mellanöstern. Höga fatahledare har också nyligen varnat för att palestinierna kan starta en ny intifada, uppror, om flytten blir av.

Varningar kommer också från andra håll som grannlandet Jordanien, där en minister menar att ambassadflytten skulle vara en gåva till extremisterna. Han menar att det riskerar att skapa våldsamma reaktioner på den sk arabiska gatan.

Och det är tydligt att nervositeten nu ökar i Israel och att polariseringen mellan olika politiska och religiösa grupper skärps ytterligare. I ett upptrissat klimat blir det nästan omöjligt för grupper i mitten att agera och arbeta för politiska och fredliga lösningar av konflikten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.