Flyktingar och migranter väntar på mathjälp i Piraeus. Foto: TT

Spänt i grekiska flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Grekisk polis stärker sin närvaro i olika läger för flyktingar och migranter efter de senaste dagarnas våldsamheter. Samtidigt befaras spänningarna öka nästa vecka då Grekland ska börja skicka tillbaka människor till Turkiet.

Tre personer har förts till sjukhus sedan bråk utbrutit i ett läger för migranter och flyktingar på fredagen. Polisen har använt chockgranater i sina försök att återställa lugnet i lägret Vial. Dagen innan skadades åtta personer i ett slagsmål mellan syrier och afghaner i Piraeus, enligt nyhetsbyrån AFP.

FN:s flyktingorgan UNHCR varnar för att situationen för de tusentals flyktingarna och migranterna i lägren i Atens hamn Piraeus, Idomeni vid gränsen till Makedonien och öar som Lesbos och Samos blir allt sämre.

– Risken för panik och skador på människor på dessa och andra platser är reell, sade UNHCR:s talesperson Melissa Fleming under en presskonferens i Genève, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hundratals poliser

Under vad som beskrivs som ett krismöte i torsdags, efter en rad incidenter i olika läger, beslutade den grekiska polisen att kraftigt öka sin närvaro i Idomeni och på olika öar i Egeiska havet, rapporterar Kathimerini. Ytterligare 150 poliser ska skickas till Lesbos, Samos och Chios och 105 till direktoratet Kilkis, som ansvarar för Idomenilägret, enligt tidningen.

Enligt vad Kathimerini erfar har även den minister som ansvarar för den grekiska kustbevakningen begärt mer resurser för att kunna anställa ytterligare nästan 300 vakter som bland annat ska övervaka lägret i Piraeus.

Garantier saknas

Över 51.000 flyktingar och migranter som försöker nå norra Europa sitter fast i Grekland sedan länder på Balkan stängt sina gränser. På måndag ska omkring 500 av dessa – syrier, afghaner och pakistanier – skickas tillbaka till Turkiet, i enlighet med det avtal som EU och Turkiet ingick i mitten av mars, enligt AFP.

UNHCR är kritiskt till att människor börjar skickas tillbaka innan rättsliga garantier finns på plats. Enligt FN-organet finns en risk att Turkiet kommer att massdeportera människor till Afghanistan, Iran och Irak där de riskerar att utsättas för våld eller förföljelse, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.