Spänt läge i Bahrain – byggnad i brand

Publicerad

En myndighetsbyggnad sattes i brand i Bahrain i nya oroligheter på måndagen. ”Maskerade män” ska ha attackerat byggnaden i en stad söder om huvudstaden Manama och låst in säkerhetsvakter, enligt ett myndighetsuttalande.

Läget är spänt i kungadömet, som har styrts av den sunnimuslimska Al Khalifa-dynastin i över 200 år, efter att tre shiitiska män avrättats efter en morddom. Den shiitiska majoriteten i landet har länge känt sig marginaliserade och spontana utbrott av oroligheter sker då och då.

Demonstranter har blockerat vägar med brinnande däck och polis har kastat tårgas. Människor har gått längs gatorna och skrikit slagord mot de styrande.

Amnesty International har fördömt avrättningarna, de första på sex år i landet. Människorättsorganisationen säger att rättegången var orättvis och att männen har uppgett att de har blivit torterade i häktet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.