Valets huvudkandidater president Goodluck Jonathan och oppositionens man general Muhammadu Buhari. Foto: AFP/TT

Spänt läge i Nigeria inför valet

Uppdaterad
Publicerad

President och parlamentsvalen har skjutits upp i sex veckor av säkerhetsskäl då president Goodluck Jonathan sagt att militären behöver mer tid på sig att öka säkerheten i landet inför valet som nu blir den 28 mars. Det är den officiella men kritiserade förklaringen. Spänningarna och misstron mellan partier och etniska grupper har nu ökat.

Nigerias militär deltar nu i en offensiv mot terrorgruppen Boko Haram i nordost tillsammans med trupp från grannländerna. Då nigerianska val ofta präglats av våld behöver man militären för att säkerhetsställa ett lugnt val.

Många väljare litar inte på den sittande regeringen och Goodluck Jonathan. Man misstänker att han ska försöka manipulera valet och att han nu fått mera tid på sig för att göra det.

Den senaste opinionsmätningen visar på dött lopp mellan de två huvudkandidaterna, pensionerade generalen Muhammadu Buhari från APC, All Progressives Congress, och den nuvarande presidenten Jonathan som representerar PDP, People´s Democratic Party. Att valet inte är givet på förhand är något nytt i nigeriansk politik.

Ökade spänningar

Nu satsar partierna hårt på sociala medier för att på ett effektivt sätt nå ut till väljarna. Men även traditionella medier som radio, tv och affischer fyller en viktig funktion då cirka en tredjedel av landets 177 miljoner invånare är analfabeter. 

– Det framflyttade valet har ansträngt budgeterna hos de politiska partierna och deras bidragsgivare. En konsekvens av detta är att det ökat spänningarna i landet, säger ekonomijournalisten Obinna Emelike på tidningen Business Day i Lagos.

– Oppositionen misstänker att det regerande partiet kommer att använda tiden till att manipulera valet till sin fördel. Nu kommer många väljare att avstå från att rösta på grund av risken för våld vid röstlokalerna. Om regeringen lyckas trycka tillbaka terrorgruppen Boko Harams tidigare offensiv kan det också ge fördel till president Goodluck Jonathan, menar Emelike.

Fördel president Goodluck Jonathan

Presidenten har en fördel då han kan använda en del av de statliga oljeinkomsterna för att påverka valet till sin fördel. Det kan handla om att lova jobb och stöd till regioner och till de 36 delstatsguvernörernas som i gengäld kan stödja Jonathan. Guvernörerna har mycket stor regional makt då de fördelar statliga medel och sätter dagordningen för utveckling och säkerheten i sina respektive 36 delstater.

Att APC har gjort så bra ifrån sig fram tills nu har kommit som en överraskning för många politiker. General Buhari har förlorat i tre tidigare val, men en förklaring till APC:s opinionsframgångar kan vara att det nu är en koalition av fyra partier vilket ger en bredare bas.

Korruption och el på agendan

I valpropagandan lover de båda huvudkandidaterna, Jonathan och Buhari, krafttag mot korruption och mutor men få litar på detta. Båda säger att de vill satsa på infrastrukturen, vägar, el och tåg men Buhari vill ge mer stöd till den fattigare landsbygden, speciellt i nordväst. Jonathan säger att regeringens privatisering av elproduktion och distribution kommer att skapa säkrare elleverans och färre avbrott.

Den omfattande korruptionen är ett gissel överallt i samhället. Nigeria ligger på 144 plats av 175 enligt 2013 års siffror från Transparency International.

– Jag tänker rösta på den kandidat som har åstadkommit mest tidigare. Man kan inte lita på vad de säger i valtider, säger Simon Kayode till SVT Nyheter utifrån sina erfarenheter av nigerianska val.

Han är en lågavlönad taxichaufför och flerbarnsfar. Även han tvingas till mutor. Det kan vara något så enkelt och vardagligt som att kunna passerar en polisspärr där polisen kräver en slant för att han ska få passera.

– Det är ju söndag, sa polisen till Kayode och SVT Nyheter.

Ständiga elavbrott är ett annat gissel. I storstäder som Lagos och i huvudstaden Abuja har alla hotell och kontorsbyggnader egna dieseldrivna elgeneratorer som reserv. I storstaden Lagos kan det vara avbrott en gång i timmen. De många generatorerna gör luften dålig, det stinker avgaser och bullrar högt från alla motorer. Kandidaterna lovar att få rätsida på detta också.

Många kandidater – två har en chans

Formellt är det 14 presidentkandidater som vill väljas till en ny fyraårsperiod men endast två har en reell chans. Nuvarande president Jonathan var vicepresident då förre presidenten Yar´Adua insjuknade 2010 och tog då över som president. Året därpå vann Jonathan valet. Han har sina rötter i den oljerika mer kristna södern där han har mycket stöd. I det mer muslimska norr har Buhari generellt mera stöd. Men det är inte utan nyanser för i en del folkrika städer som Lagos i sydväst har Buhari också sympati.

– Stödet för motkandidaten Buhari är också en protest mot den sittande presidenten. Man vill bli av men den i väljarnas tycke korrumperade Jonathan, säger Henrik Angerbrandt på det Nordiska Afrikainstitutet.

72-årige Muhammadu Buhari är en tidigare kuppgeneral som var en ökänd diktator under sin 19 månader långa regeringstid i början på 80-talet. Han var då känd för sin brutalitet.

Minst 50 procent i första valomgången krävs

Om presidentvalet blir som tänkt i helgen krävs att segraren får minst 50 procent av rösterna totalt och minst 25 procent i två tredjedelar av delstaterna. Om inte, ska det hållas en andra valomgång på samma premisser med de två som erhållit flest röster. Om det inte heller då går att få en majoritet blir det en slutlig valomgång då enkel majoritet räcker.

I tidigare val har man inte behövt gå till en andra valomgång och valmyndigheten, Independent National Electoral Commission, är tveksam till om man skulle lyckas genomföra en sådan inom en vecka som lagen föreskriver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.