Enligt källor till Washintgon Post är koden som hittats i en av kraftstationens datorer samma som den USA anklagar Ryssland för att ha använt under presidentvalet. Foto: TT

Spår efter ryska hackare uppges ha hittats hos amerikanskt kraftbolag

Uppdaterad
Publicerad

Ryska hackare ska ha tagit sig in i en dator tillhörande ett elkraftbolag i Vermont USA. Kraftbolaget skriver på sin egen hemsida att de blivit uppmärksammade på intrånget. De skriver också att myndigheterna meddelat att koden som hittats kan kopplas till det intrång som Ryssland anklagas för i samband med det amerikanska valet.

Operationen har fått namnet ”Grizzly Steppe”. Det handlar om då ryska hackare enligt amerikansk underrättelsetjänst ska ha gjort intrång i det Demokratiska partiets mejlsystem med syfte att påverka utgången av det amerikanska presidentvalet.

Nu uppger högt uppsatta källor i Vita Huset för Washington Post att skadlig kod som går att koppla till ”Grizzly Steppe” har hittats i ett systemen hos ett elkraftsbolag i Vermont.

Bolaget: Hittades i en laptop

Upptäckten sker efter att vissa amerikanska institutioner och företag fått ta del av bevis på den ryska operationen från amerikansk underrättelsetjänst för att själva kunna leta efter skadlig kod i sina system.

Bolaget Burlington Electric bekräftar i ett uttalande att koden hittats i en laptop som inte var direkt kopplad till elsystemet, och att det ska vara samma kod som använts i ”Grizzly Steppe”.

”Vårt team arbetar med myndigheterna för att spåra den här koden och förebygga andra försök att infiltrera våra system”, står det i uttalandet.

Har inte stört stationen

Koden ska inte ha använts för att störa kraftstationen, men datorn där den hittades har isolerats och federala myndigheter har kontaktas. Det är ännu oklart, enligt Washington Posts källor, vad intrånget innebär och när det gjordes.

Läs också: Misstänkta hackerattacker mot USA

Vermonts guvernör Peter Shumlin uppmanade federala myndigheter till en ”heltäckande utredning” av incidenten för att det inte ska upprepas.

– Vermontbor och alla amerikaner borde bli oroade och uppröras över att en av världens ledande skurkar, Vladimir Putin, har försökt att hacka vårt elnät som vi är beroende av för vår livskvalitet, ekonomi, hälsa och säkerhet, säger guvernören.

Varken Ryssland eller Vita Huset har officiellt kommenterat uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.