Spektakulär myntkupp i Berlin ett mysterium

Uppdaterad
Publicerad

Den spektakulära kuppen av ett jätteguldmynt i Berlin är ett mysterium. Hur kunde tjuvar ta sig in i Bodemuseet i centrala Berlin och stjäla ett 100 kilo tungt mynt utan att bli upptäckta? Och hur kunde de bära ut det tunga myntet?

Klockan fyra på måndagsmorgonen gjorde en museivakt en skakande upptäckt. En stege stod lutad mot ett fönster. Inne i Bodemuseet fattades museets största attraktion – världens största guldmynt, ”Big Maple Leaf”.

Myntet värt nio miljoner kronor

Myntet anses vara värt nära nio miljoner kronor. Det krävdes fyra personer för att lyfta in det i museet där det ställdes ut bakom skottsäkert glas 2010. Man utgår därför ifrån att det var flera tjuvar inblandade i kuppen. Inget annat var stulet av museets stora myntsamling på 540.000 föremål. Men hur kunde det ske?

Ingen förklaring

Museiledningen har inte kunnat ge någon förklaring till hur stölden kunde genomföras. Man vill inte yttra sig om personalläget eller larmsystemet.

Bodemuseet ligger vid floden Spree på museiön i centrala Berlin. Bodemuseet är klassat som världsarv och återinvigdes 2006 efter sex års renovering och innehåller världens största myntsamling.

Rekordmynt

Det stulna jubileumsmyntet har en diameter på 53 centimeter och är tre centimeter tjockt. Det finns omskrivet i Guinness rekordbok som världens största guldmynt.

Fem mynt i den storleken av renaste guld har tillverkats av Kanadas kungliga myntverk och sålts till investerare och samlare. 2009 visades det på Myntkabinettet i Stockholm.

Smälta myntet

Spekulationerna är nu många om mynttjuvarna kommer att smälta ner myntet för att kunna sälja den ädla metallen. Med dagens guldvärde skulle det nedsmälta guldet vara värt omkring 38 miljoner kronor.

Framförallt undrar man hur det var möjligt att stjäla det? Många väntar på museiledningens förklaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.