Foto: TT

Spicer mötte pressen för första gången i Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

I sitt första möte med pressen sa Donald Trumps pressekreterare Sean Spicer felaktigt att publiken vid den nya presidentens installation var den största någonsin. I dag var det så dags för ett andra framträdande i Vita husets pressrum.

– Vi måste vara ärliga. Vår avsikt är aldrig att ljuga för er, säger Sean Spicer.

Efter sitt första framträdande blev han hånad på sociala medier, han tog inga frågor och var synbart irriterad.

När Donald Trumps pressekreterare Sean Spicer under månadskvällen mötte pressen i Vita huset var han på betydligt bättre humör och journalisterna fick gott om tid att ställa frågor.

USA-val 2016

Kan samarbeta med Ryssland

En av frågorna handlade om huruvida USA kan tänka sig att samarbeta med Ryssland mot IS.

– Presidenten har varit väldigt tydlig med att han vill göra allt för att besegra IS. Både ekonomiskt och militärt. Så oavsett om det handlar om samarbete med Ryssland eller andra, så visst, säger Sean Spicer.

Han meddelade också att Trump är beredd att stödja Egypten militärt – där IS bedriver ett krig mot myndigheterna på Sinaihalvön.

Vill skydda områden i Sydkinesiska sjön

Under presskonferensen sade Spicer också att USA kommer att ”skydda” områden på internationellt vatten i Sydkinesiska sjön.

Spänningarna har ökat i regionen, där Kina har stärkt sina anspråk genom att bygga ut mindre rev till artificiella öar. Filippinerna, Brunei, Malaysia och Vietnam har egna territoriella krav i Sydkinesiska sjön, som har världens mest trafikerade handelsrutter.

”Vår avsikt är aldrig att ljuga”

Sean Spicer står fast vid att Trumps presidentinstallation var den mest sedda någonsin. Lite senare under frågestunden klargjorde han att han det varit den största totala publiken (inräknat tevetittare), inte hur många som varit på plats i Washington.

 Han fick även frågan om man kan lita på honom.

– Vi måste vara ärliga. Vår avsikt är aldrig att ljuga för er, säger Sean Spicer.

Han förklarade att Vita huset försöker göra sitt bästa och presentera fakta och att han ville ha ett gott förhållande med Vita husets presskår.

– Om vi gör ett misstag, så ska vi göra vårt bästa för att korrigera felet.

Anklagas för att ljuga

I lördags anklagade Sean Spicer medier för att ljuga genom att beskär bilder som visade hur många som dök upp när Donald Trump svor presidenteden.

Han var då märkbart irriterad och höll en kort pressträff utan frågestund där han bland annat sa:

– Detta var den största publik som någonsin bevittnat en installation. Både på plats och runtom i världen. Punkt.

”Alternativa fakta”

Därefter försvarades Sean Spicer av en av Trumps alla närmaste rådgivare, Kellyanne Conway. Hon kallade hans påstående för ”alternativa fakta” när hon intervjuades i NBC-programmet ”Meet the press”. Något som fick programledaren att svara:

– Alternativa fakta är inte fakta, de är lögner.

Skämt om Sean Spicer duggar nu tätt på internet och många skämtar om ”alternativa fakta”.

CNN valde överraskande att inte sända lördagens presskonferens med Sean Spicer live eftersom de fruktade lögner.

President Donald Trump har inte gjort någon hemlighet av att han ligger i krig med journalister, nyligen kallade han dem ”de mest oärliga människorna på jorden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet