Vita husets presstalesperson Sean Spicer. Foto: TT/Andrew Harnik

Spicer: Inte ens Hitler gasade sitt eget folk

Uppdaterad
Publicerad

Vita husets talesperson Sean Spicer har hamnat i rejält blåsväder. Detta sedan han anses ha förringat Hitlers folkmord på judar, romer och andra minoriteter under andra världskriget. Efter uttalandet har Spicer nu bett om ursäkt:

– Jag har inte på något sätt försökt att förminska Förintelsens fasansfulla natur.

Det var vid en pressbriefing i Vita huset som Spicer, med anledning av den syriska regimens misstänkta kemvapenattack i Idlibprovincen, fällde kommentaren:

– Vi hade någon så avskyvärd som Hitler, som inte nedlät sig till att använda kemiska vapen.

Syrienkriget

Drog efter andan

De närvarande i pressrummet hördes dra efter andan. Och i sociala medier kom en strid ström av kraftfulla reaktioner där Spicer häcklades för att ha bortsett från nazisternas gaskamrar i koncentrationsläger under Förintelsen, då miljontals människor mördades.

– När det handlar om saringas, så använde han (Hitler) inte gasen mot sitt eget folk på samma sätt som al-Assad gör, fortsatte Spicer när en journalist bad om ett klargörande om påståendet att Adolf Hitler inte använt kemiska stridsmedel.

Reportrar upplyste därefter Spicer om att Förintelsen var ett exempel på användning av just kemvapen.

– Han (Hitler) tog dem (kemvapnen) till Förintelsecentrumen, jag förstår det, svarade Spicer enligt CNN.

– Men på det sätt al-Assad använde dem, att han använde dem i städer och släppte dem på oskyldiga i centrala stadsdelar...

Spicer: Jag gjorde bort mig

Senare sade Spicer enligt Reuters att han plågas personligen och yrkesmässigt av vad han sagt, att han gjort ett misstag och har svikit presidenten, och att han gjort det just när president Trump haft några ”otroligt framgångsrika veckor”.

– Jag gjorde ett misstag. Det finns inget annat sätt att uttrycka det. Jag gav mig in på ett ämne som jag borde låtit bli och jag gjorde bort mig. Jag hoppas att jag har visat att jag förstår det och att jag söker människors förlåtelse, sade Spicer i dag.

Kräver avgång

Anne Frank Center for Mutual Respect i New York fördömde på sin Facebooksida Spicers förringande av nazisternas folkmord.

”Herr president, avskeda Sean Spicer nu”, uppmanade organisationen och beskrev därefter Vita husets talesperson som en Förintelseförnekare.

Organisationens vd Steven Goldstein tillade att Spicer nu saknar förtroende för att representera den amerikanska regeringen:

”Spicers uttalande är det mest ondskefulla förtal av en grupp människor som någonsin yttrats av en talesperson för Vita huset”.

Ber om ursäkt

I ett uttalande efter den kontroversiella pressbriefingen ber Spicer om ursäkt och skriver:

”Jag har inte på något sätt försökt att förminska Förintelsens fasansfulla natur”.

Till CNN säger han:

– Ärligt talat använde jag av misstag en olämplig och okänslig kommentar om förintelsen, och det går inte att jämföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet