Nurten Acer och hennes son Ahmet säljer sesamkringlor till turister vid Galatatornet i Istanbul. – Det kan bli svårt att fortsätta om turisterna inte kommer tillbaka snart, säger Ahmet. Foto: Tomas Thorén

Spöklikt i Istanbuls turistkvarter

Publicerad

Turistkvarteren i Istanbul liknar en spökstad efter gårdagens blodiga attentat mot flygplatsen. Många oroar sig för att den redan hårt drabbade turistnäringen i Turkiet nu kommer att få det ännu värre.

I butiker, caféer och restauranger kring Galatatornet i Istanbul är det vanligtvis fullt av turister. Men idag gapar gatorna tomma.

– Jag har aldrig sett så här lite folk under sommartid, säger Nurten Acer som säljer sesamkringlor till turister utanför det historiska Galatatornet.

Terrordåd på Istanbuls flygplats

För Nurten är turismen avgörande för familjeförsörjningen. Hennes son, som också säljer sesamkringlor till hungriga turister, är rädd att förlora sitt jobb.

– Det kan bli svårt att fortsätta om turisterna inte kommer tillbaka snart, säger Ahmet Nurten.

Kraftig nedgång i turismen

Turkiet har sett en kraftig nedgång av besökare i år. En stor del av bortfallet beror på att turister väljer bort Turkiet av rädsla självmordsattacker. Från svenska resebolag har intresset för resor till Turkiet minskat kraftigt.

Men det enskilt största bortfallet kommer från Ryssland. Turkiet var ett av ryssarnas mest populära resmål men antalet ryska turister har krympt till en minimal nivå sedan det ryska stridsflygplanet sköts ned av Turkiet i november förra året.

Kritisk till regeringen

Mehmet Emre som säljer solglasögon till turister har knappt haft några kunder alls idag. Han fördömer terrordåden i skarpa ordalag men är samtidigt kritiskt till turkiska regeringens utrikespolitik under de senaste åren.

– Vi har skaffat oss fiender överallt i regionen helt i onödan, säger Mehmet Emre och menar att Turkiet inte hade behövt hamna på kollisionskurs med Ryssland, Israel och Egypten.

Han beklagar utvecklingen och tror att det på sikt kan drabba människor i Turkiet.

– Först och främst är det fruktansvärt hemskt att människor dör. Men det är också hemskt att det leder till att många kan förlora sina jobb i Turkiet, säger Mehmet Emre.

”Det kan hända hemska saker överallt”

De kinesiska systrarna Xiazhen och Xlaoling Zhan strosar på gatorna kring Galatatornet trots att Kinas utrikesdepartement uppmanat turister att inte åka till Turkiet efter gårdagens attack.

– Det är obehagligt med attacken, men det går ändå aldrig att skydda sig mot allt. Det kan hända hemska saker överallt, säger Xiazhen Zhan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Istanbuls flygplats

Mer i ämnet