Ett tyskt sponsorsystem hjälpte Ranas familj att återförenas. Foto: Privat.

Sponsorsystem hjälper familjer att förenas

Uppdaterad
Publicerad

Många länder i Europa har gjort det svårt för flyktingar att återförenas med sina familjer. I några delstater i Tyskland gör ett system med sponsorer familjeåterförening möjligt.

Rana bor i Berlin tillsammans med sin dotter. Hon kom till Tyskland 2012 och jobbar nu på stadens tekniska universitet. När hon kom till Tyskland var hennes familj kvar i Syrien.

– Situationen i Syrien är ohållbar. Först hoppades vi att kriget skulle ta slut fort. Men tyvärr blev det inte så. Jag var orolig för dem hela tiden och försökte hitta ett sätt att få hit min mamma, säger hon.

#delateuropa

Ranas mamma sökte visum ett par gånger men fick avslag.

Sponsorer förbinder sig att betala

Genom en vän fick Rana tips om organisationen ”Flüchtlingspaten Syrien” som hjälper syrier att återförenas med sina familjer. Rana fick veta att hon kunde hjälpa inte bara sin mamma utan också sin syster Rahaf och hennes två barn Fadi och Leonard om hon hittade en tysk sponsor.

I vissa delstater i Tyskland kan syriska flyktingar ta dit sina familjer om en tysk medborgare förbinder sig att betala alla kostnader som kan uppstå de första fem åren.

Sponsrar 100 syrier

Organisationen Flüchtlingspaten Syrien samlar in pengar för att tyskar som ställer upp som sponsorer inte själva ska behöva stå för kostnaderna. En av organisationens grundare, Martin Keune berättar att de samlar in pengarna via Crowd Sourcing:

– Det är jobbigt att se alla bilder och nyheter om Syrien, men jag är glad att vi kan hjälpa åtminstone några syrier, säger han.

Just nu sponsrar organisationen 103 syrier. Av dem är 40 procent barn och ungdomar, 40 procent kvinnor och 20 procent män. De kom alla till Tyskland direkt från Syrien:

– Vi hjälper bara de som bor kvar i Syrien och inte de som bor på flyktingläger utomlands. Situationen

där är också tuff men där finns inga bombningar eller kidnappningar.

Gjorde den farliga resan ensam

För Ranas mamma var det inget alternativ att fly över Medelhavet. Mamman är 57 år gammal och sjuk. Men hennes syster Rahaf som bodde tillsammans med sina två söner Fadi 16 år och Leonard 11 år hade bestämt sig att göra den farliga resan över Medelhavet ensamma under sommaren. Sedan tänkte hon få sina barn till Tyskland via familjeåterförening berättar Rana.

Rahaf var orolig för Fadis och Leonards liv och framtid:

– En gång föll en missil på gatan där Leonard, min systers son, lekte och min syster fick inte tag på honom.

Rahaf frågade runt och alla berättade för henne att ingen blev skadad men hon kunde inte hitta sonen ändå. Slutligen hittades Leonard. Han gömde sig bakom en vägg och kunde inte gå ut.

Alla fyra fick sponsorer och hela processen tog mindre än tre månader. Rana känner sig lycklig att hennes mamma och syster och systers två söner inte behövde ta den farliga vägen. Hon är också glad att hon lärde känna personalen på organisationen som hittade en tysk sponsor.

– De är som änglar på jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet