Jennifer Lawrence. Foto: TT

Spred nakenbilder på världsstjärnor – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en man har dömts till fängelse efter att ha spridit nakenbilder av flera skådespelare och kändisar, däribland skådespelerskan Jennifer Lawrence.

Nu har domen fallit mot den 29-årige man som är en av två personer som erkänt att de stal Hollywoodkändisars lösenord och sedan spred bland annat nakenbilder och känslig information på internet.

”Ett sexbrott”

Mannen erkände att han hackat sig in på kändisars konton i minst ett fall, och döms till åtta månaders fängelse. Han ska även betala ersättning på 5.700 dollar till en kändis vars namn inte nämns i domen.

En av de som drabbades hårdast var skådespelerskan Jennifer Lawrence, som fick se hur nakenbilder på henne spreds över internet.

– Det är inte en skandal, det är ett sexbrott. Jag blir äcklad, sa Lawrence några månader efter hackerintrånget.

Skickade falska mejl

Det var 2014 som två män hackade sig in på kändisars och skådespelares emailkonton. Männen lyckades få tillgång till över 300 mejlkonton och konton på sociala medier och spred kändisarnas mest privata bilder på internet.

I oktober 2016 dömdes en 36-årig man till 18 månaders fängelse för intrånget. Han erkände att han skickat falska mejl från Apple och Google, och därefter stulit användarnamn och lösenord kunde komma åt ett stort antal Hollywood-kändisars personliga information, däribland nakenbilder – bilder som senare spreds online.

”Vidrigt”

29-åringens advokat sa att en förklaring till 29-åringens brott var att han var deprimerad och ”sökte sig till porrsidor och forum på internet för att försöka fylla tomrummet i hans liv”.

Jennifer Lawrence har beskrivit hur hon plågades av att se bilderna spridas. Hon uppges ha brutit ihop i samtalen med polisen efter händelsen.

– Bara för att jag är en offentlig person, betyder det inte att jag förtjänade detta. Det betyder inte att detta är något som hör till yrket. Det är min kropp, det borde vara mitt val, och det faktumet att det inte är mitt val är vidrigt. Jag kan inte fatta att vi lever i en sådan här värld, sa hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.