40-årige Arkadiuz Jozwik misshandlades till döds i Harlow. Foto: TT

Staden är skakad efter dödsmisshandeln

Uppdaterad
Publicerad

Efter folkomröstningen om ett brittiskt utträde ur EU har antalet anmälda hatbrott ökat med 42 procent i Storbritannien. Ett av de mest omtalade rör 40-årige Arkadiuz Jozwik, Arek kallad.

Han misshandlades till döds i engelska Harlow, men många ställer sig nu frågan om det var ett hatbrott eller fyllebråk utan främlingsfientlighet inblandat.

Arek var polsk medborgare, bodde och arbetade sedan några år här där han en kväll i augusti slogs ned och avled några dagar senare av svåra hjärnskador.

När vi besöker platsen ligger mängder av blommor och lappar med hälsningar på en bänk, där någon också placerat ett foto av en leende Arek.

#delateuropa

På byggnader runt om gågatan sitter mängder av övervakningskameror. Enligt polisen visar kamerorna att någon i en grupp på sex tonårspojkar slog ned 40-åringen.

Ortsbor går förbi, på väg till butiker, konditoriet på hörnan eller den katolska kyrkan en bit bort. Några av dem tillhör de 68 procent av Harlowborna som röstade för att landet ska lämna EU i Brexitomröstningen.

De styrande i staden planerar för Harlows 70-årsjubileum nästa år. Den byggdes som en mönsterstad,en optimismens symbol efter andra världskrigets död och förstörelse, hit flyttade Londonbor som förlorat sina hem under Blizenbombningarna.

”Borde hålla sina ungdomar hemma”

I dag är vissa delar märkt av slitage, bland dem stadsdelen The Stowe där Arkadiuz Jozwik slogs ned.

Tillbaka inne på gågatan möter vi några av hans landsmän och vänner. Många polacker som flydde hit under kriget slog sig ner här, under de senaste tio åren har ytterligare tiotusentals polacker sökt sig till Harlow för arbetstillfällena.

Här byggs mycket, stadens universitet växer och drar till sig företag inom bland annat tekniksektorn.

– Enligt min mening så hände det bara. Tonåringarna slog ned honom och han föll och slog sig olyckligt hårt i huvudet. Pojkarna var berusade, folk borde hålla sina ungdomar hemma.

Det säger en av de få av landsmän som vill kommentera det som hände. Han vill inte säga sitt namn.

En annan, Jacob, vill heller inte säga sitt efternamn men pratar en stund med oss där han och en grupp vänner står utanför en affär som säljer öl och vin. Han berättar att han varit i Harlow i drygt ett år.

– En del ortsbor säger att vi borde åka hem och inte ta jobb från engelsmännen.

jag önskar jag kunde åka hem till min familj.Men i Polen finns inga jobb, säger han och tillägger att ”engelsmännen vill ändå inte ha de jobb på byggena som vi har”.

Fler hatbrott efter Brexit

Efter mordet hölls flera manifestationer mot våld här i Harlow. Organisationer mot våld och rasism, politiska partier, liksom flera kyrkor och 100-tals ortsbor, britter såväl som polacker, deltog i demonstrationerna.

Polens ambassadör kom hit från London och regeringen i Warszawa har initierat en egen polisutredning kring händelsen.

I dag har de sex tonårspojkarna släppts, men utredningen fortsätter.

Efter folkomröstningen om ett brittiskt utträde ur EU har antalet anmälda hatbrott ökat med 42 procent i Storbritannien. Också i Harlow rapporteras om allt fler verbala och fysiska attacker mot människor som pratar ett annat språk, till exempel polska, men frågan är känslig.

När jag ringer polisens kontaktperson i Harlow svarar hon att ”just nu ger vi inga intervjuer i frågan om det misstänkta hatbrottet mot Mr Jozwik”.

”Tröttnar på att bli anklagade för rasism”

På gågatan träffar vi lokaljournalisten Michael Casey. Han har irländska rötter, hans föräldrar kom hit på 60-talet, också de för arbetstillfällena i staden.

– Man måste förstå att folk här börjar tröttna på att bli anklagade för rasism och främlingsfientlighet. Det som hände var djupt tragiskt, det tycker de allra flesta här, säger han och tillägger att de boende i stadsdelen har visat sitt stöd på olika sätt med den mördade Arkadiuz Jozwiks familj.

Samtidigt påpekar han att många stadsbor kräver fler socialarbetare, fler vuxna som ser till att fulla ungdomar inte drar omkring på gatorna, att fler poliser borde fotpatrullera i området.

– Men det kommer att ta lång tid för folk att komma över mordet, säger Casey.

Många funderar på flytt till Polen

Casey får medhåll av Fader Bogdan, katolsk präst med polska rötter.

– Mitt och kyrkans uppdrag gäller i första hand att stötta den sörjande familjen. Men många av våra församlingsmedlemmar har uttryckt oro och rädsla för ungdomsgängen. Våra äldre medlemmar, många med rötter utomlands, vill inte vistas ute på gatorna i området kvällstid, säger den katolske prästen.

De är oroliga för både vanlig kriminalitet och det de ser som främlingsfientlighet för att de till exempel talar polska eller har en annan hudfärg, säger fader Bogdan.

– Församlingsmedlemmarna kommer från många olika länder och en del av våra polska besökare har efter mordet på Arkadiuz Jozwik börjat tala om att lämna Harlow och flytta hem till Polen trots att de bott här i många år, säger han och skakar på huvudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet