Inte tillräckligt ansträngande. Foto: Scanpix.

Nej tyvärr, städning är inte motion

Uppdaterad
Publicerad

I en stor brittisk studie har man lyckats fastställa att städning och andra hemmasysslor inte alls, tvärtom emot vad många tror, är tillräckligt ansträngande för att kunna betraktas som ett slags motion.

Att städa, dammsuga, diska och skura är sysslor som många räknar som ”vardagsmotion”. Cirka 150 minuter ”lättare” motion i veckan har länge rekommenderats av många läkare och hälsoorganisationer. Men nu kan man inte längre räkna dessa hemmasysslor som en del av den motionen, skriver BBC.

–Man behöver höja hjärtfrekvensen för att det ska förbättra konditionen, säger träningscoachen Jenny Olsson till SVT. Då känner man sig också svettig och varm. Att städa ger ju inte riktigt hjärtat den ansträngningen.

I det brittiska forskningsinstitutet BMC:s allmänna hälsostudie där 4.500 vuxna ingått har det framkommit att de som räknar in vardagssysslorna i hemmet som en del av sitt motionsprogram väger mer än de som istället gör andra, mer ansträngande aktiviteter, som en del av sin veckomotion.

Motion ska läggas ovanpå städningen

Forskarna varnar för en utveckling där man förespråkar just vardagliga sysslor som en del av motionen. De som städar och skurar behöver alltså se till att de motionerar de 150 minuterna per vecka, utöver hemma-sysslorna, om de vill se förbättringar i midjemåttet.

–Om man jämför med att cykla eller gå i trappor så är det ju mer ansträngande än att städa, säger Jenny Olsson. Men det är fortfarande bara vardagsmotion. För att verkligen få till riktig konditionsträning så behöver man anstränga sig på minst en 50-60 procents nivå av sin maxkapacitet.

Bland kvinnorna i undersökningen nådde endast var femte svarande målet om 150 minuter lättare motion per vecka. De som räknade sina hemmasysslor som motion låg längst ifrån målet.

–Hemmasysslorna är en slags fysisk aktivitet, säger professor Marie Murphy på Ulsters universitet i Storbritannien som ligger bakom studien. Men vi har upptäckt att folk grovt överskattar den effekt hemmaarbetet har, eller att de äter mer för att kompensera aktiviteten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.