Stängd dörr för USA:s ambassadör i Prag

Uppdaterad
Publicerad

Tjeckiens president tänker inte ta emot USA:s ambassadör sedan diplomaten kritiserat hans beslut att åka till Moskva för att fira 70-årsdagen av andra världskrigets slut.

– Dörren till slottet är stängd för ambassadör (Andrew) Schapiro, säger president Milos Zeman till nyhetssajten Parlamentni Listy.

EU:s ledare bojkottar ceremonin i maj med anledning av Ukrainakonflikten, Till exempel kommer inga svenska statsråd att närvara. Men Zeman, som tidigare kritiserat EU:s sanktioner mot Moskva, har sagt att han tänker delta.

– Jag kan inte tänka mig att Tjeckiens ambassadör i Washington skulle råda USA:s president om vart han ska resa, säger Zeman.

Andrew Schapiro sade i veckan till tjeckisk tv att det vore pinsamt om Zeman som enda statsman i Europa skulle delta i ceremonin.

Den tjeckiska presidenten har till största delen en ceremoniell roll, men den tidigare premiärministern Zeman är frispråkig om sina åsikter på både inrikes- och utrikespolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.