Starka reaktioner efter reportaget om barnäktenskap i Irak

Uppdaterad
Publicerad

”Man blir så förbannad att man inte kan äta”, ”Tittar på min egen dotter som är 11 år och får tårar i ögonen”, ”Fy fan rent ut sagt!”.

Reaktionerna har varit många och upprörda efter tv-reportaget om lagförslaget att sänka äktenskapsåldern till nio år i Irak. 

Enligt den irakiska lagen måste man vara 18 år för att gifta sig, men det är ändå vanligt med barnäktenskap. Och inför parlamenstvalet har minissterrrådet i Irak lagt fram ett nytt lagförslag som vill sänka äktenskapsåldern för flickor till nio år.

SVT:s reportage har väckt starka känslor och diskuteras flitigt i sociala medier. På SVT Korrespondenternas facebook-sida liknar många beteendet vid pedofili.

Val i Irak 2014

”Vidrigt. Lever vi 2014?”  och ”Helt jävla sjukt. Befinner mig i norra Irak just nu och 95% har ingen aning om lagförslaget” skriver man bland annat.

”Det är ju för fan pedofili! Finns det ingen världslag mot sånt”? frågar sig en annan person och får medhåll av flera som tycker att detta torde vara ett brott mot mänskliga rättigheter.

Känslorna tog över

En annan person tipsar också om Unicef:s webb där man kan läsa om barnäktenskap runt om i världen. ”Irak är inte unikt i världen”.

Så här skrev Samir Abu Eid och Niclas Berglund på facebook strax innan inslaget skulle visas i Rapport:

”Som journalist gäller det att alltid vara proffsig men ibland tar känslorna över. Det var inte lätt att träffa Zeinab, som bara 12 år när hennes föräldrar gifte bort henne förra året.

Istället för att gå i skolan och leka med kompisar tvingas hon stanna hemma hela dagarna och laga mat, diska, städa och tvätta. Hon är som en slav!”

I Aktuellt på onsdagskvällen berättade Samir Abu Eid att lagförslaget om barnäktenskap varit viktig i valrörelsen.

– Det diskuterades flitigt när det presenterades i februari. Människorätts- och kvinnorättsorganisationer har fått det tillfälligt uppskjutet. Det är parlamentet som måste anta lagförslaget. Så många är oroliga för vad som ska hända, säger Samir Abu Eid.

Många döda i terrorattentat

Inför valet har flera bombdåd skakat landet och när vallokalerna öppnade på onsdagen utsattes flera av dem för riktade attacker. Hittills i år har nära 4.000 människor dödats i terroristiskt våld i Irak.

”Det är ett land på randen till avgrunden som går till val på onsdagen” skriver SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson.

Man räknar med att det kan dröja många månader innan en ny regering kan bildas efter valet. Förra gången tog det sex månader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Irak 2014

Mer i ämnet