John Arthur och Jim Obergefell levde tillsammans i 20 år – men när John dog räknades de inte som gifta. Foto: Privat

Jims man dog – men äktenskapet erkändes inte av staten

Uppdaterad
Publicerad

Jim Obergefells make John dog i nervsjukdomen ALS hösten 2013.

Strax därefter kom nästa slag, enligt delstaten Ohio räknades de inte som äkta makar.

– Det gjorde bara ont, säger Jim, som nu slåss i Högsta Domstolen för att det ska vara giltigt.

När vi träffar Jim Obergefell hemma i Cincinnati är han en symbol över hela USA för sin kamp för sitt och maken Johns äktenskap. Han har aldrig tidigare engagerat sig i HBT-frågor, men har nu klivit fram som en frontfigur för hela rörelsen och kampen för allas rätt till äktenskap.

– Kampen för John har hjälpt mig genom sorgen. Jag kämpar för honom. Jag kämpar för det vi lovade varandra och det har hjälpt min sorgeprocess för det håller honom levande för mig.

”Jag saknar honom varje dag”

Jim Obergefell och John Arthur träffades i början av 90-talet och levde sedan tillsammans i 20 år hemma i Cincinnati innan de gifte sig.

De pratade många gånger om att gifta sig, men ville vänta tills det blev lagligt och de kunde göra det på riktigt.

– Han var fantastiskt smart, charmig och generös. Jag saknar honom varje dag. Men jag inser hur lyckligt lottad jag var som fick ha honom i mitt liv. Vi hade 20 år fantastiska år tillsammans och jag är glad för det.

När högsta domstolen sommaren 2013 slog fast att alla som ingått äktenskap, oavsett sexuell läggning, hade samma rättigheter från federala staten så ställde Jim frågan till John.

– När de läste upp beslutet stod jag bredvid Johns säng. Jag kramade och pussade honom direkt och sa att nu gifter vi oss.

Tvingades åka till Maryland

Frågan var bara hur de skulle gifta sig. Hemma i Ohio fanns ingen möjlighet för två män att gifta sig på grund av delstatslagarna.

Deras vänner föreslog att de skulle åka till Maryland, som vid den tidpunkten var den närmaste delstaten där det gick att gifta sig för ett homosexuellt par.

Men det fanns problem. John som låg för döden kunde inte åka den fem timmar långa bilfärden, han klarade inte ens av att åka sträckan i ett vanligt flygplan.

– Köra var inte ett alternativ. Det hade bara varit tortyr för John att ligga i en ambulans i tiotals mil.

Kostade 100.000 kronor

Enda alternativet var att använda ett flygplan för sjuktransporter. Men en flygning med planet till flygplatsen i Baltimore skulle kosta paret motsvarande runt 100.000 kronor. Parets vänner startade en insamling och fick ihop pengarna som behövdes. De var sedan på plats på flygplatsen i Cincinnati för att vinka adjö när Jim och John skulle flyga iväg till sitt bröllop.

– Det var den lyckligaste dagen i våra liv. För en gångs skull sa myndigheterna att ”er relation räknas”. Efter 45 minuter på marken flög vi tillbaka. Då kände jag bara lycka och kärlek. Mer kärlek än jag någonsin känt, säger Jim till SVT.

”Sårade oss mycket”

Bara tre månader efter bröllopet dog John. USA godkände äktenskapet, men hemma i Ohio ville delstaten inte erkänna deras äktenskap, de ansåg att John dog som ogift.

– Vi kände oss väldigt arga och sårade. Det sårade oss mycket. Vi kände oss inte som fullvärdiga medborgare.

Hade ni trott att det kunde bli så?

– Vi tänkte inte på det. Varför skulle vi tänka på Johns dödsattest när vi precis hade gift oss?

”Kommer att gå bra”

Sedan dess har Jim drivit frågan vidare genom olika domstolar och har nu nått så långt man kan i USA. Efter ett och ett halvt års kamp är det nu dags för avgörande i Högsta Domstolen som då kan leda till att Jims och Johns äktenskap räknas även hemma i Ohio. Samtidigt skulle det göra det möjligt för alla homosexuella att gifta sig oavsett var i landet de bor.

– Jag tror att det kommer att gå bra. Jag har pratat med flera experter som tror det.

Och enligt Jim Obergefell rör frågan inte längre bara hans egen situation, utan miljontals människor.

– Nu är det inte bara om mig och John. Det handlar om miljontals människor och jag tänker att det blir ett väldigt fint arv efter min man och vi har en påverkan långt bortom vårt äktenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.