Bill Schuette. Foto: TT

Statlig justitieminister vill stoppa röstomräkning i Michigan

Publicerad

Michigans justitieminister, republikanen Bill Schuette, vill stoppa en begärd röstomräkning i delstaten efter USA:s presidentval den 8 november. Han hävdar att det skulle bli ”för dyrt” och kosta ”miljontals dollar”.

Omräkningen har begärts av Gröna partiet vars presidentkandidat Jill Stein fick 1,1 procent av rösterna i Michigan mot 47,5 procent för den segrande republikanen Donald Trump, som enligt planerna ska sväras in som USA:s president i januari.

Republikanen vann valet i Michigan med bara 10.704 fler röster än tvåan, Demokraternas kandidat och förra utrikesministern Hillary Clinton. Därmed fick Trump också Michigans samtliga 16 elektorer, som ingår i elektorskollegiet som utser presidenten. Det krävs 270 elektorsröster för att Trump ska utses, och om Michigans 16 elektorer efter en omräkning skulle gå till Clinton ändrar det inte valutgången, eftersom Donald Trump har en betryggande marginal. Han behöver 270 elektorsröster, och även utan Michigans elektorer skulle han komma upp i 290.

USA-val 2016

Misstanke om hackning

Omräkningen i Michigan begärdes i en domstol sedan flera experter pekat på möjligheten att hackare kan ha tagit sig in datasystem för röstningsmaskiner och manipulerat valresultatet. Även i Wisconsin och Pennsylvania kan det ha förekommit liknande oegentligheter, enligt uppgifter i amerikanska medier.

Senast den 13 december måste USA ha klarat av alla kontroverser kring utnämningen av elektorerna, och den 19 december ska de mötas i delstaterna för att rösta om president och vicepresident.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet