Statsvetare Elizabeth Walentin: Det var risken för utpressning som ledde till Flynns avgång Foto: SVT/TT

Statsvetare: Flynns ryska kontakter en utpressningsrisk

Uppdaterad
Publicerad

Michael Flynns avgång är en av de snabbaste någonsin från en amerikansk presidentadministration. Statsvetaren Elizabeth Walentin menar att det fanns farhågor om att säkerhetsrådgivarens ryska kontakter utgjorde en säkerhetsrisk.

– Oron är att det skapar en utpressningssituation, säger hon i SVT:s Gomorron Sverige.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgick i natt efter uppgifter om att han ska ha diskuterat möjligheten att lyfta amerikanska sanktioner med Rysslands USA-ambassadör redan innan han fick jobbet i Vita huset. Flynn medger att han givit ofullständiga uppgifter om sina ryska kontakter till vicepresident Mike Pence.

Statsvetaren och pr-konsulten Elizabeth Walentin, som själv är demokrat och har varit delaktig i flera av Demokraternas valkampanjer i USA, menar att det fanns en oro för att Flynn skulle utsättas för utpressning av Ryssland.

USA-val 2016

– Om han vill hålla de här samtalen privata och alla vet att samtalen har hänt och att Ryssland vet, då kan Ryssland utsätta honom för en utpressningssituation. Det har redan varit snack om det, vad de har för makt över oss. Nu verkar det som att Trump ska göra Michael Flynn till syndabock, men de här frågorna kvarstår. Hur mycket säkerhetsrisker finns det? säger hon.

Frågetecken kvarstår

Hon menar att det kvarstår frågetecken kring Trumpadministrationens kontakter med Ryssland. Trumpadministration står närmare Kreml än någon annan amerikansk regering gjort tidigare.

– Flynn är ju en uttalad Rysslandsvän. Många inom etablissemanget inom Republikanerna var lite tveksamma till honom eftersom han stod så nära Ryssland även för flera år sedan, så den frågan kvarstår även om han avgår

Det florerar rykten om att Pentagon betraktar det som att Kreml har tillgång till försvarsdepartementets innersta rum sedan Trump tog över makten den 20 januari.

– Ja, det är folk som säger det. Sedan finns det även rykten om att man inte släpper allt till Trump, eftersom man inte vet vad som stannar hos honom och vad som förs vidare.

Påverkar hela partiet

Enligt Elizabeth Walentin var Flynns avgång en av de snabbaste någonsin från en amerikansk presidentadmninistration.

– Det är inte som i Sverige där man kan avgå efter sex dagar, utan tre veckor eller en månad ses som mycket snabbt i USA. Man brukar vara kvar mycket längre.

Hon tror att Flynn verkligen har försökt behålla sin post som säkerhetsrådgivare.

– Det verkar ju som att han har ju försökt så långt det går att behålla jobbet och säga förlåt, men att det till slut inte gick.

Påverkar detta hela det republikanska partiet?

– Ja, eftersom Flynn är en person som många inom republikanska falangen inte tycker om. Det var mycket kritik när han fick den här positionen. Många pratade om att Flynn har sina ”Flynnfakta”, han gillar att ljuga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet