Cas Mudde, nederländsk statsvetare verksam i USA, intervjuas i Agenda om valet i Nederländerna. Foto: SVT

Statsvetaren: Wilders valresultat viktigt

Uppdaterad
Publicerad

Politikern Geert Wilders, som har en starkt islamfientlig hållning och är ledare för Frihetspartiet, har stort inflytande på valrörelsen i Nederländerna. Hur det går för Wilders i valet den 15 mars kommer att få betydelse för de kommande europeiska valen, säger den nederländske statsvetaren Cas Mudde till Agenda.

Geert Wilders påverkan på valrörelsen märks bland annat genom att premiärminister Mark Ruttes parti har rört sig längre högerut, säger Cas Mudde, som är statsvetare från Nederländerna, verksam vid University of Georgia i USA och specialiserad på politisk populism.

– Premiärministern har skrivit ett öppet brev som vänder sig till hela folket men som egentligen är riktat till invandrare och flyktingar. Budskapet är ungefär ”om ni inte uppför er och beter er normalt, kan ni ge er av”. Det är ett tydligt svar på Wilders inflytande och styrka i valrörelsen, säger han.

Agenda

Däremot är Wilders inflytande på en kommande nederländsk regering en svårare fråga, enligt Cas Mudde.

– Om han skulle sitta i regeringen eller stödja en minoritets-höger-regering får han stort inflytande, särskilt när det gäller invandring, islam och europeisk integration. Även om alla partier säger att de inte vill regera med honom. Det är en liten men klar möjlighet.

”Tecken på att radikala högern stagnerar”

Wilders själv pratar om ”den patriotiska våren” med val i Nederländerna, Frankrike och Tyskland, där populistiska partier väntas gå framåt. Tror du att vi kommer att se en ”Trump-effekt” i de här valen?

– Jag tror inte att nederländare, tyskar och fransmän kommer att rösta på radikala högerpartier på grund av att amerikaner röstade på Trump, säger Cas Mudde i Agenda.

– Men i mediernas rapportering om valen ser vi tydligt att den traditionella politiken utmanas av en populistisk våg som sägs vara bättre på att fånga upp vanligt folks åsikter. Detta gynnar radikala högerpartier eftersom vi diskuterar deras frågor – brott, korruption, invandring och EU:s inkompetens  -och vi gör det på deras villkor.

– Om det går bra för Wilders i valet kommer den uppfattningen att överföras till det franska valet. Men om Wilders gör ett sämre valresultat än förväntat – liksom han gjort i de två senaste valen nationella valen i EU och Nederländerna – då kan vi få en vändning i debatten där människor börjar fråga sig om den radikala högern har nått sin topp. Det finns vissa tecken på att den radikala högern börjat stagnera, säger Cas Mudde.

”Européerna vill inte krossa systemet”

USA:s president får mycket negativa skriverier i traditionella europeiska medier. Hur påverkar det väljarna i Nederländerna?

– Det påverkar nog inte dem så mycket, för Trump har fortfarande ett slags smekmånad och det är oklart hur han tänker regera. Men i april när fransmännen röstar och i september när tyskarna röstar, kommer Trumps presidentskap att vara mer tydligt. Om det förblir lika kaotiskt och intolerant och radikalt som hittills, kan det bli en bumerangeffekt där väljarna flyr från partier som förknippas med Trump, säger Cas Mudde och fortsätter:

– För om det är något västeuropéer vill ha, så är det något slags trygghet. Även om de vill skaka om systemet vill de inte krossa det. Och de kan komma att se Trump som någon som förstör systemet.

”Wilders startade inte kritiken mot islam”

Cas Mudde får även frågan hur det kommer sig att en politiker som Geert Wilders, som har en extrem syn på islam jämfört med många andra populistiska ledare, är verksam just i Nederländerna, som ofta beskrivs som ett tolerant och liberalt land.

– Det finns ett par orsaker. Wilders har en speciell situation. Han har levt med personskydd dygnet runt i tolv år. Han står på i stort sett varenda dödslista hos varenda islamistisk terrorist i världen. Det har gjort hans islamofobiska hållning ännu mer oförsonlig. Men han var inte den politiker som startade det här.

– Det började 2002, precis efter 11 september-dåden, med Pim Fortuyn, som var mer moderat men som fick kritik mot islam att hamna i den nederländska politikens centrum. Fortuyn använde inte klassiska etniska och nationalistiska argument utan försvarade sina åsikter utifrån liberala demokratiska värden, som jämlikhet mellan könen, homosexuellas rättigheter och separation av stat och kyrka. Dessa värderingar har starkt stöd i Nederländerna och var därför acceptabla. Och då blev islamofobi till viss del en accepterad fördom, säger Cas Mudde.

Intervju i Agenda söndag 26 februari kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. Även reportage från Nederländerna om Wilders och valet. Se programmet här, direkt eller i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet