Stefan Åsberg: ”Han blev skjuten i huvudet”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s team, Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg och fotograf Niclas Berglund, befinner sig också i området runt Mosul, och har varit inbäddade med den irakiska armén den senaste veckan. De befinner sig i säkerhet i en angränsande stad. – Vi är ledsna men samtidigt glada att Paul klarat sig så bra, berättar Stefan Åsberg på en knastrig lina från Irak.

– Vi har varit i kontakt med de som varit i hans närhet. Han sköts tydligen i huvudet och räddades av sin skyddshjälm. Sen träffades han av ett skott som studsade i ryggen och som träffade honom i mjukdelarna. Just nu opereras han, men jag vet inte ens om han är sövd, det kan handla om lokalbedövning. Så han har ju klarat sig oerhört bra, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg.

Han och fotograf Niclas Berglund befann sig i en angränsande by, 25 kilometer söder om Mosul, och skulle tillbaka till Erbil när de hörde om vad som hänt.

Slaget om Mosul 2016-2017

– Klart att jag blir ledsen och orolig för Pauls skull, precis som Niclas som känner honom bättre. Nu mår han tydligen väldigt bra, har vi fått höra.

”Risken att någon terrorist gömmer sig kvar”

Stefan Åsberg blev ändå förvånad när han hörde om vad som hänt och var – både SVT:s team och DN:s beskjutna team befinner sig i byar som varit IS-kontrollerade men igår fritogs av kurdiska peshmerga-styrkor.

– Jag trodde att de varit i Kirkuk när jag hörde om vad som hänt, där har IS gjort en framryckning och där varnades det för krypskyttar. Men även om det här rörde sig om en by där IS besegrats så finns alltid risken att någon terrorist gömt sig kvar, säger Stefan Åsberg.

Inte blivit farligare

Journalistteamen som befinner sig utanför Mosul just nu är inbäddade bland ”hundratals militärer” och reser tillsammans med flera andra journalistteam.

– Men på väg mot Mosul passerar man hundratals byggnader, så det är svårt att se om terrorister gömmer sig i någon av dem. Om det är någon som vill ställa till det så går det.

Känns det som det blivit farligare?

– Nej, det tycker jag inte, men det är ju lätt att vara kaxig när man sitter i en bil tillsammans med säkerhetsvakter som jag och Niclas gör nu, och är välbehållna. Men vi har ju säkerhetsutrustning och reser med ett säkerhetsföretag.

Rädd vid två tillfällen

– Det är otäckt i hela det här området, eftersom det är terrorister det handlar om. Terrorister som arbetar med krypskyttar och minor. När IS drar sig tillbaka finns det alltid en risk att man missat någon millimeter att det ligger någon mina där.

Vid vilka tillfällen känner du själv obehag?

– Det har varit vid två tillfällen. Dels när vi reste från Bagdad genom Tikrit, på den vägen var det mycket vägbomber. Andra gången var i förrgår, då handlar det om sulfatfabriken som IS antänt och en tung giftgas lades sig över oss. Vi åkte rätt igenom det molnet, men vet inte hur farlig den gasen var.

”Vi har två säkerhetsvakter modell större”

Stefan Åsberg och Niclas Berglund arbetar nära SVT:s säkerhetsavdelning när de befinner sig i farliga områden, och kommer inte att ändra sina planer efter det som hänt.

– Vi har så bra säkerhet vi kan ha, skyddsutrustning och två säkerhetsvakter modell större med oss. Vi har jobbat väldigt försiktigt och är väldigt noggranna. Varken jag eller Niclas har någon lust att bli attackerade på något sätt. Vi känner oerhört mycket för Paul och Erik Ohlsson som råkade ut för det här. Jag tror även att de tänkte på säkerheten så mycket som det gick.

– Men det är klart att det alltid finns en risk. Det är jobbigt när vi alla försöker skildra en konflikt som är så otroligt betydelsefull för hela världen, där en framgång här kan betyda så mycket. Då är det tråkigt att man hamnar i en diskussion om säkerheten för oss, som ju är de som drabbas minst av den här konflikten, säger Stefan Åsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet