Foto: TT

Stöd till Brexit efter omröstning

Uppdaterad
Publicerad

Ledamöterna i det brittiska underhuset har som väntat med en stor majoritet röstat för att ge premiärminister Theresa May klartecken att inleda förhandlingar för att formellt dra igång utträdesprocessen ur EU.

Röstsiffrorna blev 494 för Mays brexitlinje och 122 emot, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Lagförslaget går nu vidare till brittiska överhuset, som har makten att fördröja – men inte förhindra – lagförslaget som ger regeringen rätt att inleda förhandlingar om utträde.

Brexit

Deadline 31 mars

Mays regering har satt den 31 mars som deadline för att aktivera artikel 50 i EU:s Lissabonfördrag och därmed anmäla att landet ska lämna unionen. Efter det har man tv år på sig att förhandla om vilka villkor som ska gälla efter utträdet.

Enligt uppgifter vill May att den  nya lagen ska vara godkänd och klar till den 9 mars, då EU håller toppmöte.

Det lagförslag som nu har röstats igenom är en reaktion på ett tidigare domslut i Högsta Domstolen. Den slog fast att regeringen inte hade rätt att dra igång förhandlingarna kring landets EU-utträde utan att först rådfråga parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet