Foto: Youtube

Ledande tyska politiker fördömer övergreppen i Köln

Uppdaterad
Publicerad

Det var oroligt vid centralstationen i Köln under nyårsnatten. Ett 60-tal anmälningar har inkommit till polisen om rån, stöld och många kvinnor har anmält sexuella trakasserier varav en är en anmälan om våldtäkt, uppger tyska medier. I dag träffades borgmästare och polis för att få ”kontroll över situationen” i staden.

Det var under nyårsaftonkvällen som det blev stökigt kring centralstationen i Köln. Enligt bilder från platsen kastades fyrverkerier in i folkmassan.

Polisen hade på tisdagsmorgonen fått in ett 60-tal anmälningar, de flesta om rån och stölder av pengar och mobiltelefoner, men ett dussintal handlar om sexuella trakasserier mot unga kvinnor och en om våldtäkt, skriver Deutsche Welle.

Nyårsövergreppen i Köln

Stadens borgmästare Henriette Reker har deklarerat att området inte ”får blir en laglös zon” och att incidenterna är ”upprörande”.

Flera ledande tyska politiker har fördömt övergreppen.

”Vi kommer inte att acceptera de fruktansvärda angreppen på kvinnor. Alla förövare måste ställas till svars”, twittrade justitieminister Heiko Maas på tisdagsmorgonen. Han kallar även händelserna för ”en helt ny dimension av organiserad kriminalitet”.

På tisdagen möttes också den lokala polisen och borgmästaren Henriette Reker för att diskutera situationen i staden.

”Kölnborna ska inte behöva vara rädda”

Polis och tyska medier har anklagats för att ”täcka upp”eftersom det tog flera dagar att klargöra att de misstänkta förövarna fanns i en folkmassa på omkring 1.000 män ”som av utseendet att döma till stor del var från Nordafrika eller arabvärlden” som polischefen Wolfgang Albers uttryckte det på måndagen. Efter det fick nyheten allt större spridning.

Vittnen har berättat om att grupper av män omringat yngre kvinnor som sedan blivit sexuellt antastade och rånade på sina tillhörigheter.

Borgmästare Reker säger att hon är oerhört angelägen om att få situationen i Köln under kontroll under de kommande veckorna med tanke på en stundande karneval i början av februari.

”Det kan inte vara så att Kölns besökare ska vara rädda för att bli attackerade, säger Reker och tillägger att polisen måste vara beredda på att jobba mer nu.

Reker blev borgmästare i höstas medan hon låg i koma efter att ha blivit knivhuggen i nacken av en man som anföll henne på grund av hennes flyktingvänliga politik.

Demonstration mot kvinnovåld

På tisdagskvällen väntas en demonstration mot kvinnovåld hållas i Köln.

Under tisdagen har polisen i Köln fått in ännu fler anmälningar, totalt handlar det nu om ett 90-tal anmälningar gällande personrån och/eller sexuella övergrepp varav minst en handlar om våldtäkt. 

Även i Hamburg har ett tiotal kvinnor utsatts för liknande övergrepp när de var i nöjeskvarteren kring St Pauli under nyårsnatten, uppger Süddeutsche Zeitung.

Ett hundratal unga män uppges ha delat upp sig i mindre grupper och omringat kvinnorna som alla är mellan 18 och 24 år. De ska ha blivit tagna på brösten och underlivet och rånade på sina tillhörigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsövergreppen i Köln

Mer i ämnet