En bil på platsen där 32-årige Philando Castile sköts. Foto: TT

Stoppades för trasig baklykta – sköts ihjäl av polis

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Minnesota stoppade en 32-åring svart man med en trasig baklykta. När han sträckte sig efter körkortet sköts han till döds. Det uppger flickvännen som livestreamade efterspelet via Facebook. ”Snälla säg inte att han är död”, säger hon i videon.

Händelsen inträffade i Falcon Heights i den amerikanska delstaten Minnesota på onsdagskvällen, lokal tid, rapporterar CBS Minnesota.

32-åringa Philando Castile var ute och körde bil. Med sig hade han flickvännen och hennes dotter. Plötsligt stoppades de av polisen.

Polisvåld i USA

Flickvännen hävdar att polisen sköt hennes pojkvän när han sträckte sig efter körkortet. Hon filmade efterspelet som livestreamades via Facebook.

Filmar sin blodige pojkvän

I videon säger hon att de stoppades på grund av en trasig baklykta. När Philando Castile sträckte sig efter plånboken för att visa sitt körkort ska han ha informerat polisen om att han hade ett skjutvapen med en giltig licens. Trots det ska polisen ha skjutit honom med fyra skott.

– Jag sade åt honom att inte ta det. Jag sade åt honom att visa sina händer, säger polisen i filmen.

Hon är samlad när hon svarar:

– Du sade åt honom att ta fram sitt id, sitt körkort.

Sedan filmar hon sin blodige pojkvän.

– Herregud, snälla säg inte att han är död. Snälla säg inte att han just gick bort så där, säger hon.

Polisen håller sitt vapen riktat mot paret och säger åt henne att hålla händerna synliga. I bakgrunden hörs ett barn gråta. Sedan kommenderar de ut henne ur bilen. Filmen visar flera poliser med dragna vapen och en av dem håller hennes dotter.

Greps av polis

Flickvännen greps av polisen. 32-åringen fördes till sjukhus, där han enligt anhöriga dog.

En nära släkting till honom säger att familjen är förkrossad.

– Vi vet alla att mitt syskonbarn var en bra kille och vi vill ha rättvisa, säger släktingen till CNN och fortsätter:

– Mitt syskonbarn har licens (att bära vapen), och blev ändå dödad för att ha burit en pistol… det här måste sluta. Det händer så ofta.

Omkring 200 personer samlades på platsen efter skjutningen och människor började demonstrera utanför guvernörsbyggnaden.

”Inte hänt på 30 år”

I ett pressmeddelande skriver polisen i St. Anthony att poliserna stoppade ett fordon vid 21-tiden på kvällen. Skott avlossades och ett handeldvapen beslagtogs. En vuxen man fördes till sjukhus. Han dog av sina skador.

Polisen medger att det kan finnas en film av händelserna på sociala medier, skriver ABC News.

Tf polischefen i St. Anthony säger att han känner till Facebookfilmen, men att han inte har sett den. Han hävdar att polisen inte har skjutit någon i distriktet på 30 år.

– Jag måste kolla i historieböckerna för att säga sanningen, säger Jon Mangseth.

Andra fallet på kort tid

För bara två dagar sedan sköts en annan svart man ihjäl vid ett polisingripande i Baton Rouge, Louisiana. Skjutningen av 37-årige Alton Sterling filmades och videon sprids i sociala medier.

Efteråt har protesterna i USA växt mot vad som misstänks vara ännu ett fall av övervåld mot svarta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisvåld i USA

Mer i ämnet