Stor manifestation för ett enat Spanien

Uppdaterad
Publicerad

300.000 människor har samlats på den stora boulevarden Passeig de Gràcia i centrala Barcelona i Katalonien inför manifestationen för ett enat Spanien i dag.

Arrangören Societat Civil Catalana (SCC) har bett folk ta med sig katalanska, spanska och europeiska flaggor och det har sannerligen hörsammats; ett gulrött flagghav vajar i solskenet.

Temat för demonstrationen är ”Vi är alla Katalonien! För samlevnad”. SCC vill ”återta den institutionella normaliteten” och manar till försoning.

Kataloniens självständighetskamp

– Det blir ingen demonstration för eller emot artikel 155, säger SCC:s viceordförande Álex Ramos till tidningen El País.

– Gatorna är till för alla, inte bara för separatisterna.

Toppolitiker deltar

Flera toppolitiker deltar. Bland annat representanter från tre oppositionspartier i Katalonien, inklusive den spanske premiärministern Mariano Rajoys konservativa parti.

En av politikerna är Inés Arrimadas, gruppledare för mittenpartiet Ciudadanos i det numera upplösta katalanska parlamentet: .

– I dag återvänder den tysta majoriteten till gatorna. Och vi vill ta tillbaka vår fredliga samlevnad, säger hon i TVE:s sändningar.

Många för nyval

Hon refererar till en liknande demonstration den 8 oktober i Barcelona då enligt polisen runt 350 000 personer deltog.

52 procent av katalanerna är för att upplösa det katalanska parlamentet och hålla nyval, enligt en opinionsmätning som Metroscopia gjort för tidningen El País. 43 procent har motsatt uppfattning.

I en annan Madridtidning, El Mundo, publiceras på söndagen en mätning av Sigma Dos som visar att de katalanska separatistpartierna skulle förlora sin majoritet i Kataloniens parlament, fast med mycket liten marginal: 42,5 procent mot 43,4 procent för de partier som är emot självständighet. Mätningen är gjord måndag—torsdag och omfattar 1 000 personer.

Bakgrund: Läget i Katalonien

Kataloniens regionala regering har fått sparken tillsammans med den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadras polischef. Dessutom ska nyval till regionparlamentet hållas i december.

Katalonien har samtidigt utropat självständighet. Regionens största självständighetsrörelse ANC har manat offentliganställda att inte lyda order från Madrid och att utöva ”passivt motstånd”.

Ett åtal mot Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont kommer att lämnas in nästa vecka, enligt det spanska åklagarämbetet.

Spanien har 17 regioner med olika grader av självstyre. Artikel 155 i landets grundlag ger centralregeringen rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen. Efter Kataloniens folkomröstning om självständighet, som var förbjuden av Spaniens författningsdomstol, använder nu regeringen i Madrid för första gången artikel 155.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet