Foto: TT

Stor manifestation i Wien

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 20.000 personer i Österrikes huvudstad Wien visade sin avsky för flyktingmottagandet efter tragedin med 71 dödsoffer i en lastbil. Manifestationen hölls efter en minnesstund i stadens stora katedral.

– Nu är det nog – nog med dödsfall, med lidande och med förföljelse, sade kardinal Christoph Schönborn vid minnesstunden i Stefansdomen i Wien.

I katedralen fanns flera regeringsmedlemmar som lyssnade till Schönborns ord om ”hur hemskt det är att tänka på vad migranterna i lastbilen, varav fyra var barn, fick utstå”.

Efter samlingen startade marschen genom centrala Wien.

Smugglare greps

Myndigheterna har stoppat 200 migranter och gripit fem misstänkta människosmugglare sedan skärpta kontroller införts vid landets östra gräns.

Beslutet om operationen togs, enligt en säkerhetschef vid inrikesdepartementet, efter tragedin med människorna som hittades döda i en lastbil vid en österrikisk motorväg i torsdags. De döda tros vara flyktingar från krigets Syrien, som körts av människosmugglare genom Ungern in i Österrike.

Fordon stoppas

Polisen stannar nu varje fordon vid motorvägar i delstaten Burgenland, invid gränsen till Ungern och Slovakien, på jakt efter människosmugglare. Operationen sker i nära samarbete med ungerska, slovakiska och tyska myndigheter.

– Det huvudsakliga målet är att komma åt smugglarligor. Det som händer här är kontroller genomförda av trafikpolis och säkerhetspersonal, det är inte gränskontroller, säger Helmut Marban, talesperson för den österrikiska polisen.

Nya upptäckter

Kort efter att kontrollerna startade tidigt på söndagskvällen, upptäcktes tolv migranter inklämda i en mindre skåpbil med franska nummerplåtar. Föraren har gripits.

De skärpta kontrollerna har lett till milslånga bilköer på den ungerska sidan av gränsen.

EU-länderna enades i går om att hålla ett krismöte om den växande flyktingkrisen den 14 september i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.