1800 soldater deltar i övningen i västra Ukraina. Foto: TT

Stor militärövning i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I västra Ukraina pågår just nu en stor militärövning med soldater från USA och flera andra Natoländer. Ryssland varnar för att övningen kan få ”explosiva följder”.

1.800 soldater deltar i övningen Rapid Trident som ska pågå under två veckor. Liknande övningar har hållits tidigare, men ingen lika stor som nu.

Det ryska utrikesdepartementet varnar i ett uttalande för att övningen kan få ”explosiva följder” och hota fredsprocessen i den krigshärjade östra delen av landet.

Krimkonflikten

Sedan Ryssland för ett och ett halvt år sedan annekterade Krimhalvön har USA och Nato på olika sätt skärpt närvaron i regionen.

Ukraina är inte medlem i Nato, men Ukrainas president Petro Porosjenko har tidigare uttryckt att han vill att Nato skickar vapen som hjälp i konflikten mot de proryska separatisterna i öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet