Eva Samvik och Hans Erling Jensen befinner sig i Katmandu. Foto: Privat

”Stor ödeläggelse här”

Uppdaterad
Publicerad

Eva Samvik och hennes man Hans Erling Jensen befinner sig i Nepals huvudstad Katmandu. De satt i en bil när skalvet startade. – Alla skrek, det var helt förfärligt, berättar Eva Samvik för SVT Nyheter.

Eva Samvik kom till Katmandu i går för att tillsammans med sin man inviga ett barnhem som de finansierat.

I dag vid lunchtid satt de i en bil tillsammans med kontaktpersonen för det lokala företag som hjälpt till med bygget.

Jordbävning i Nepal

– Allt började skaka. Jag trodde vi hade blivit påkörda. Men det slutade aldrig att skaka och alla runtom skrek. Det var helt förfärligt.

Många skadade

Eva berättar att hennes man Hans Erling insåg att det var ett jordskalv och såg till att de tog sig ur bilen och till närmaste vägkorsning.

– Vi såg människor som skadades av nedfallande tegelstenar. Det var också människor som skadats i trafikolyckor, eftersom folk sprang rakt ut i vägen.

När SVT Nyheter kommer i kontakt med Eva är klockan 22 lokal tid.

– Nu är vi lite utanför stan och har under dagen sett många rasade hus och murar. Det är mycket ödeläggelse. Folk vill inte vara inne i husen och hotellets personal har tagit oss till en öppen plats och vill att vi ska spendera natten här.

Stannar utomhus

Temperaturen i Katmandu är sent på kvällen runt 20 grader och Eva tror inte att det blir något problem att sova utomhus, även om temperaturen antagligen kommer att krypa ner en del de närmsta timmarna.

– Folk är oroliga och det finns en 24-timmars-regel som säger att man ska hålla sig borta från byggnader i ett dygn. Det sista efterskalvet kände jag för bara några timmar sedan. Det var ganska svagt, men man känner att det inte är över.

Eva Samvik är uppvuxen i Jönköping men bor numera i skånska Lövestad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet