I dag går president Joseph Kabilas mandatperiod ut, men inget val har hållits. Foto: TT

Stor oro för våldsamheter i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals beväpnade poliser och paramilitära styrkor har placerats ut i Kongo-Kinshasa. I dag går president Joseph Kabilas mandatperiod ut, men inget val har hållits. Rädslan för oroligheter är stor. 

– Det finns en stor risk att det utbryter våldsamheter och kaos runt om i landet kommande dagar, säger Kenneth Roth, som är chef för människorättsorganisationen Human Rights Watch i ett uttalande.

I huvudstaden Kinshasa har människor bunkrat upp med matvaror i rädsla för våldsamheter. Tidningen The Guardian rapporterar att flygen in till landet varit tomma i flera dagar. Och utländska ambassader har skalat ner personalen till ett minimum.

Skjutit upp valet

Det planerade presidentvalet skulle ha hållits i november, men sittande president Joseph Kabila har skjutit upp valet och hänvisar till problem med röstlängder och ekonomiska faktorer. 

Själv får Kabila inte ställa upp i valet enligt landets grundlag, eftersom han redan suttit två mandatperioder. Kritiker och den politiska oppositionen hävdar att Joseph Kabila inte vill släppa ifrån sig makten på grund av de stora pengar han och hans familj tjänar genom storskalig korruption och de affärsnätverk Kabila byggt upp i kraft av ämbetet som president.

Vägrar släppa makten

Den senaste tiden har Kongo-Kinshasa skakats av demonstrationer mot det inställda valet. Regeringen har svarat med gripanden och enligt Human Rights Watch dödades minst 66 människor under tre dagars protester i landets huvudstad i september.

Joseph Kabila är den senaste av flera afrikanska ledare som vägrar släppa ifrån sig makten. I Gambia hölls nyligen val där sittande president Jammeh vägrar att acceptera ett nederlag. I Burundi sitter Njurunziza kvar trots massiva protester och internationella fördömanden. Och i Burundis grannland Rwanda har president Kagame sett till att ändra grundlagen för att kunna behålla sin makt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.