Drönarens bilder från Aleppo visar en massiv förstörelse sönderbombade hus och stora kratrar i gatorna. Foto: SVT

Drönarbilderna visar den massiva förstörelsen i Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

Djupa kratrar fyllda med smutsigt vatten. Hus söndersmulade av bomber. Öde gator i staden som härjats allra mest av kriget. De nya drönarbilderna från Aleppo visar den massiva förstörelsen i staden.

I östra Aleppo just nu går det 10.000 syrier på en läkare. Bara 29 läkare finns kvar i stadsdelen, rapporterar DN. Och på tisdagen inledde regeringstrogna styrkor ett massivt markanfall mot de rebellkontrollerade östra delarna av Aleppo.

Nya bilder från staden visar en fasansfull förstörelse. Kollapsade byggnader, ödelagda gator och stora vattenfyllda kratrar där bomberna landat.

Syrienkriget

Framryckningarna mot det rebellkontrollerade östra Aleppo sker från fyra håll. På tisdagseftermiddagen intog regimstyrkor området al-Farafira i centrala Aleppo, nordväst om citadellet, enligt en militärkälla till AFP. Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, bekräftar att regeringsstyrkor har ryckt fram mot rebeller i Aleppos gamla stad.

Vittnesmål på Twitter

Aleppos desperata invånare försöker få omvärlden att inse vidden av det mänskliga lidande, som framryckningarna i staden orsakar. Under hashtagen #HolocaustAleppo postas bilder och filmer, som är mycket svåra att se: döda eller svårt skadade och blodiga barn, som plågas av svåra smärtor på sjukhus där det finns liten lindring att få.

Största operationen på länge

Operationen är den största sedan syriska armén uppbackade av ryska styrkor påbörjade en offensiv mot Aleppo förra veckan i syfte att ta tillbaka hela staden. Massbombningarna påbörjades sedan den veckolånga vapenvilan upphörde förra måndagen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg reagerar med ilska på den senaste veckans bombningar.

– De fasansfulla angreppen mot Aleppo har skakat oss alla. Våldet och attackerna vi har sett, också mot en hjälpkonvoj, är moraliskt fullständigt oacceptabla och utgör ett flagrant brott mot internationell lag, säger han, enligt AFP.

Samtidigt kräver Världshälsoorganisationen (WHO) att sjuka och skadade ska evakueras ur östra Aleppo. Enligt FN-organet finns bara 35 läkare i området, med ansvar för att ta hand om minst 250 000 människorna som sitter fast i det krigsdrabbade området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet