Stor uppslutning på Otto Warmbiers begravning

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske studenten Otto Warmbier som suttit fängslad i Nordkorea i 17 månader begravdes i sin hemstad Wyoming, Ohio under torsdagen. 2.500 personer följde honom till den sista vilan.

En säckpipeblåsare gick längst fram i begravningsprocessionen. Den 22-årige amerikanske studenten fördes, fortfarande i koma, hem från Nordkorea den 13 juni.  Hans föräldrar berättade kort därpå för nyhetskanalen CNN att de en vecka tidigare fått veta att Warmbier legat i koma ända sedan mars 2016.

Warmbier dömdes till 15 års straffarbete efter att han anklagats för att ha försökt stjäla ett nordkoreanskt propaganda-anslag från ett hotell i huvudstaden Pyongyang under en gruppresa i början av 2016. I mars samma år visades den gråtande 22-åringen upp i tv av Nordkorea, där han sade sig erkänna det påstådda brottet, kallade det för ”mitt livs värsta misstag” och bad om förlåtelse. Mindre än ett år senare var han död.

LÄS MER: Myt om femte våningen blev Warmbiers död

Warmbiers personliga tillhörigheter visades upp vid begravningsgudstjänsten på Wyoming High School's konstfakultet, där Warmbier tidigare studerade. Bland sakerna fanns bland annat hans plånbok, en anteckningsbok från University of Virginia, en miniräknare, ett par seglarskor och en grå linnekavaj som han hade på sig när han fängslades i Nordkorea.

Många närvarade

2.500 personer, många Warmbiers forna klasskamrater, följde begravningen, men endast 800 fick plats inne i salen. Resten fick följa ceremonin från storbildsskärmar utanför. Andrew Kraner, 25, kände Otto från skolan och simträningen. Han säger till CNN att den 45 minuter långa begravningsgudstjänsten blandade allvarliga och lättsamma inslag, något som ”verkligen stämde med Ottos personlighet”.

– Allt de säger om Otto, att han var godhjärtad och skämtsam, stämmer. Han var den trevligaste killen och det är jättetufft för alla som kände honom, säger han till tv-kanalen.

Bland talarna vid begravningen fanns Otto Warmbiers bror, Austin, hans syster Greta och några av hans vänner. Joseph Yun, som ansvarar för USA:s Nordkoreakontakter och varit en av nyckelpersonerna som hjälpte till att få ut Warmbier ur landet, var också på plats.

LÄS MER: Trump rasar mot Nordkorea över död student

Framsidan av begravningsprogrammet innehöll ett citat från Warmbiers avskedstal från hans studentexamen: ”Detta är vår säsongfinal. Det här är slutet på en bra show, men bara början på hundratals nya spinoffs.”

Efter minnesstunden hade Warmbiers familj önskat att besökarna skulle följa med till kyrkogården där Otto lades till sista vilan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.