Demonstranten Roxanne Joseph säger till SVT:s korrespondent Johan Ripås, på plats i Pretoria, att hon fått nog av korruptionen i landet. Foto: SVT

Stora demonstrationer mot korruption i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Stora folkliga manifestationer genomfördes i dag i Sydafrika för att protestera mot den växande korruptionen i landet. Folk är trötta på politiker som skor sig själva på andras bekosnad och nu vill man visa att det är nog, rapporterar SVT:s utsända.

I ett Sydafrika där ekonomin går dåligt och president Jakob Zuma blivit sinnebilden för det korrumperade styret, protesterade i dag tusentals människor mot korruptionen i landet.

– Det här är jätteviktigt. Korruption gör så att människor svälter och dör i Sydafrika. Och att barn inte får den utbildning de har rätt till, säger demonstranten Roxanne Joseph till SVT.

Stora demonstrationståg fyllde gatorna i flera av Sydafrikas stora städer i protest mot den ökande korruptionen i landet. Omkring 350 organisationer, fackförbund och människorättsorganisationer slöt samman i den första stora kampanjen mot korruption sedan apartheidtiden.

Byggde om hus för 150 miljoner

SVT var på plats i huvudstaden Pretoria där tusentals demonstranter marscherade mot Union Buildnings där Sydafrikas parlament sitter.

– Korruption är på väg att förstöra hela det här landet. Vi vill visa politkerna att vi har fått nog nu, säger Aubrey Nkadimeng på det sydafrikanska metallarbetarfacket.

President Jacob Zuma har för många sydafrikaner blivit sinnebilden för det korrumperade styret i landet. Zuma har låtit bygga om sitt privata hus för motsvarande 150 miljoner svenska kronor av skattebetalarnas pengar.

Hindrar företagsetablering

Sydafrikas ekonomi går dåligt och många beskyller korruptionen för detta. En rapport från World Economic Forum förra året visade att korruption är det näst största hindret för företag att etablera sig i landet och Sydafrika har de senaste åren fallit på Transparency Internationals index över korrumperade länder. Sjuttio procent av sydafrikanerna tycker att korruptionen har ökat de senaste fem åren.

Största protesterna sedan 1994

Demonstranterna hoppas att dagens marsch ska bli en väckarklocka för politikerna. Marschen beskrivs som de största protesterna sedan ANC tog makten 1994. Besvikelsen på partiet är stort och många menar att dagens politiker för länge sedan har svikit Nelson Mandelas ideal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.