Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Motståndare till regerande partiet ska hungerstrejka – se protesterna i Belgrad. Foto: ANDREJ CUKIC

Stora protester i Serbien mot misstänkt valfusk

Uppdaterad
Publicerad

Helgens val i Serbien har väckt starka protester i landet och oppositionen anklagar nu den sittande presidenten Vucic för valfusk.

– Jag demonstrerar eftersom valet uppenbart är riggat och resultatet inte speglar folkets vilja, säger demonstranten Ana Mandinić.

Den sittande presidenten i Serbien Aleksandar Vucic har utropat sig som segrare i helgens val. Men valresultatet har väckt kraftfulla reaktioner och folkmassor har under tisdagskvällen demonstrerat på gatorna i Belgrad och ockuperat valmyndighetens lokaler för att protestera mot påstått valfusk.

– Vi går ut på gatorna eftersom vi i alla fall en gång under vår livstid vill ha ett normalt val, säger statsvetaren Ana Mandinić som protesterar utanför valmyndigheten i Belgrad till Politico.

Enligt den serbiska valmyndigheten fick Vucics högerparti SNS 46 procent av rösterna, mot koalitionen av oppositionspartier som samlade 23,5 procent.

Valobservatörer larmar

Samtidigt har internationella valobservatörer uttryckt oro över att valrörelsen och röstningen har påverkats.

Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE har larmat om att valet har präglats av flera brott mot valsäkerheten, ensidiga medier, köpta röster och bussande av väljare till huvudstaden Belgrad där opinionsundersökningar talat för en säker seger för oppositionen.

”Kan inte erkänna valet”

Även ledande oppositionspolitiker deltar i protesterna och flera partier har sagt att de inte accepterar resultatet och kräver att valet ogiltigförklaras.

– Folk som inte bor i Belgrad har skickats med bussar, skåpbilar och bilar för att rösta som om de vore invånare i Belgrad, säger oppositionsledaren Miroslav Aleksichan enligt AP.

– Vi kan inte och kommer inte att erkänna det stulna valet i Belgrad, säger oppositionspolitikern Marinika Tepić till Politico.

Landets premiärminister Ana Brnabic, som tillhör partiet SNS säger att hon avfärdar anklagelserna som ”lögner som syftar till att orsaka panik”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.