Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från Spanska flygvapnet visar hur släckningsarbetet pågår för fullt på Teneriffa. Foto: Arturo Rodriguez/AP

Tusentals svenskar bosatta på brandhärjade Teneriffa – elden avtar

Uppdaterad
Publicerad

Över 12 000 personer har evakuerats på grund av den jättelika skogsbrand som härjar på kanarieön Teneriffa. På söndagen uppgav lokala myndigheter att släckningsarbetet har gjort framsteg och att brandmän har lyckats hindra lågorna från att sprida sig till hus i närheten.

Branden, som bröt ut i tisdags, spred sig rejält under lördagen på grund av stigande temperaturer och tilltagande vind. Under söndagen har vinden och branden avtagit något, uppger nyhetsbyrån AP. Branden beräknas vara minst 5 000 hektar stor och är den värsta branden på 40 år på Kanarieöarna.

Minst fem samhällen har tömts helt på sina invånare. Totalt har över 12 000 personer nu evakuerats från sina hem.

Enligt UD finns det åtminstone 4 000 svenskar bosatta på Teneriffa. Hur många som befinner sig där som turister just nu vet man inte men ungefär 190 000 svenskar besöker ön årligen. De flesta besöker dock ön under vinterhalvåret då det är högsäsong.

”Håll kontakten med anhöriga”

”Svenskar på plats uppmanas att följa lokala myndigheters råd och anvisningar, hålla kontakten med anhöriga och anmäla sig till den så kallade svensklistan”, skriver UD i ett uttalande till SVT.

Branden bekämpas bland annat av det spanska flygvapnet som är på plats och vattenbombar omårdet.

Under lördagen steg brandröken över åtta kilometer upp i atmosfären, vilket är långt högre än Teneriffas vulkan Teide, där branden i huvudsak härjar. Alla vägar uppför Teide är avstängda, liksom nationalparken som omger vulkanen. Man har också ställt in planerade festligheter på ön av säkerhetsskäl, uppger Canarian Weekly. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.