Foto: TT

Storbritannien kan bli politiskt förlamat i veckor

Uppdaterad
Publicerad

De senaste opinionmätningarna inför valet i Storbritannien visar de jämnaste siffrorna på årtionden. Om prognoserna blir verklighet kan det bli så svårt att bilda regering att politiken förlamas i veckor. – Det ser jättesvårt ut. Det kommer bli problem för vem som än vinner, säger Lena Karlsson på Utrikespolitiska institutet.

Valet i Storbritannien på torsdag ser ut att bli en riktig rysare. Det brittiska public service-bolaget BBC har slagit samman flera opinionsundersökningar och presenterar resultatet på sin hemsida i dag. De två stora och tidigare helt dominerande partierna ligger där hack i häl på varandra. Det Konservativa partiet får 34 procent medan Labour får 33 procent. I Storbritannien talas det om att valet kan bli det jämnaste på en hel generation.

– Att det är så jämnt kan bero på att det finns en väldigt stark misstro mot de etablerade partierna. Människor känner att det inte spelar någon roll vilket parti man röstar på. Den nuvarande regeringen är inte särskilt populär. Men det är inte oppositionen heller, säger Lena Karlsson på Utikespolitiska institutet.

Valet i Storbritannien

Regeringsbildandet kan ta veckor

Om valresultatet blir lika jämnt som opinionsmätningarna ger vid handen kan det få stora konsekvenser för möjligheten att bilda regering. Tidningen The Guardian skriver i dag att Storbritannien riskerar veckor snarare än dagar utan en beslutsför regering. Lena Karlsson håller med.

– Det mesta tyder på det. Det Konservativa partiet kommer troligen att bli största parti. Men Labour har lättare att hitta stöd i de mindre partierna. Tidigare har man trott att Labour skulle kunna samarbeta med Scottish National Party, SNP, men i en tv-debatt sade labourledaren Ed Miliband att det inte kommer ske, säger Lena Karlsson.

Vem ska samarbeta med vem?

Det som försvårar en regeringsbildning är de mindre partier som väntas ta få men viktiga mandat i parlamentet. I Skottland ser Scottish National Party, SNP, ut att ta många viktiga mandat från Labour. Och det invandringskritiska Ukip ligger i opinionsundersökningarna på omkring 14 procent och väntas få tre mandat.

Inte ens samarbetet mellan det Konservativa partiet och Liberaldemokraterna ser ut att vara självklart, trots att de suttit i regering tillsammans de senaste åren. Enligt The Guardian finns ett starkt motstånd både bland konservativa och liberaldemokratiska parlamentsledamöter mot ett samarbete.

– Det har inte varit lätt för dem att regera tillsammans. Ideologiskt ligger egentligen Liberaldemokraterna närmare Labour och många inom Liberaldemokraterna tycker att partiet gått för långt högerut. Problemet är att även om de konservativa och Liberaldemokraterna skulle samarbeta så kommer det inte att räcka för att få majoritet, säger Lena Karlsson.

”Kan bli minoritetsregering”

Hur regeringen i Storbritannien kommer se ut efter valet beror alltså på vilka samarbeten som kommer till stånd mellan de stora och de små partierna.

– Det kan bli en minoritetsregering där Labour styr genom att samarbeta med SNP i vissa frågor. Men det skulle bli väldigt komplicerat att skaffa majoritet i varje fråga. Om Ukip blir tungan på vågen kanske det Konservativa partiet och Liberaldemokraterna kan tänka sig att samarbeta med dem. Man vet aldrig vad som händer när det väl gäller, säger Lena Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet